• 瀏覽: 9,805
  • 回覆: 160
引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-11-26 14:45 發表

你估中國同立陶宛嘅事真係純粹兩個國家嘅事?擺明係美國佬叉咗隻腳入嚟攪局~
就係囉, 講大話都會有一個理由, 但今次個理由好牽強, 而且次次都係用呢個理由。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 01:28 PM 發表

當前最重要的是維持世界和平,以及發展自己,儘快躋身發達國家,然后是統一台灣。
不稱霸,不干涉其他國家內政

天大笑話!🤭🤭🤭

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-11-26 02:50 PM 發表

馬其頓之後慘到要改國名先可以入到歐盟😁
仲要內亂要求聯合國派兵維和,中國即時一票否決話知你,要絕起上黎玩幾大都得,你話唔記仇就呃尻你,立仔自己睇路啦

對這個小國真係無語。

對個小國來講,因還沒得到大多中國益處發達,家下當然自覺係短暫痛苦,只要同差吾多的國家來比得益,未來就知你地損失有幾多,當然你地滿足現況又係另一回事,將來富強吾到也會冇乜感覺

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-11-26 07:07 AM 發表
【明報專訊】目前在美國訪問的立陶宛外長蘭茨貝爾吉斯(Gabrielius Landsbergis)表示,相信中國切斷與立陶宛的貿易聯繫只會造成短暫痛楚,立陶宛將會成為抵抗中國經濟脅迫的模範,他又呼籲歐洲應加強參與印太事務。中國外交部批評,立陶宛背信棄義,不惜以損害中國主權為「投名狀」換取美國貸款。而中國駐立陶宛大使館網站昨晚稱,因技術原因,領事業務暫停,恢復時間另行通知.......

中國有 ...
On9美國夠用經濟去迫別國就範。
臘塗丸的確選擇性失明。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 09:36 AM 發表
中國對立陶宛確實也沒什么辦法。
立陶宛不靠中國吃飯。
同時,對立陶宛威脅最大的是俄羅斯,而中國並不希望俄羅斯吞併立陶宛,如果俄羅斯展現了這種野心,中國甚至還要幫助和保護立陶宛。
點解

向華勝唔會同個泊車仔嘈

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-26 03:36 PM 發表

x 2
黑你米亞咁
俄羅斯同烏克蘭講:“蝦你未啞”🤭🤭

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 03:32 PM 發表

所以普京暗罵戈爾巴喬夫是罪人。
立陶宛雖然國土好細,但就係蘇聯咁多加盟共和國中最早一個獨立。係1990初就獨立,當時蘇聯都未解體。
立陶宛帶頭開咗個先例,其他加盟共和國見蘇共中央對立陶宛獨立冇反應,跟住紛紛仿效
所以大陸唔俾台灣獨立,就係驚開咗先例,其他少數民族地區會仿效

引用:
原帖由 ricowong2503 於 2021-11-26 05:16 PM 發表

仲要內亂要求聯合國派兵維和,中國即時一票否決話知你,要絕起上黎玩幾大都得,你話唔記仇就呃尻你,立仔自己睇路啦
所以我一早諗到立陶宛求神拜佛唔好有嘢搵聯合國幫手,唔使旨意會通過。疊埋心水搵歐盟同北約啦~

小小代理國家為討貸款靠邊站,大耳窿見過靚仔咁博命,都即刻再大家面前俾個like打個氣。呢啲真係叫裏應外合

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-11-26 07:07 AM 發表
【明報專訊】目前在美國訪問的立陶宛外長蘭茨貝爾吉斯(Gabrielius Landsbergis)表示,相信中國切斷與立陶宛的貿易聯繫只會造成短暫痛楚,立陶宛將會成為抵抗中國經濟脅迫的模範,他又呼籲歐洲應加強參與印太事務。中國外交部批評,立陶宛背信棄義,不惜以損害中國主權為「投名狀」換取美國貸款。而中國駐立陶宛大使館網站昨晚稱,因技術原因,領事業務暫停,恢復時間另行通知.......

中國有 ...
掘番出嚟鞭吓屍先

模範生揚威國際

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]