• 瀏覽: 9,764
  • 回覆: 160
引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 10:30 AM 發表

中國是世界性的大國,世界任何角落都關中國事,都有中國利益,此其一
東歐和俄羅斯接近,是俄羅斯西擴的阻礙,而俄羅斯也和中國接壤,東歐和中國有俄羅斯這個潛在敵人。東歐當然關中國事。此其二。
你唔好係度挑撥離間中俄關係啦~睇你都係台灣1450

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-11-26 02:31 PM 發表

當年中國入世貿, 老美都係咁諗: 中國太落後,入左世貿, 只能做廉價勞工.....
咁中國嘅條件同情況同俄羅斯都唔同。
兩個唔同國家,以中國嘅條件得唔代表俄羅斯嘅條件都得

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 10:40 AM 發表

看看地圖吧。
俄羅斯目前在波羅的海的出海口極其狹窄,隔着愛沙尼亞,拉脫維亞,立陶宛,有一塊俄羅斯飛地---加里寧格勒。
俄羅斯若是吞併了這三國,不僅大大擴展了海岸線,還直接連接上了加里寧格勒。
另一方面,立陶宛在加里寧格勒和白羅斯之間,俄羅斯也可以通過白羅斯和立陶宛接上加里寧格勒。
俄羅斯對吞併立陶宛絕對有野心有需要。
立陶宛對俄羅斯咁重要1990年蘇聯就唔會俾立陶宛獨立啦~就好似大陸唔會俾台灣一樣。
所以你講嘢唔合邏輯

引用:
原帖由 ep905 於 2021-11-26 10:42 AM 發表
立逃丸佢咁撚串,大陸應該所有貨品都唔可以賣比佢,經另一個國家轉口賣比佢都唔得,就好似美國佬吾賣蕊片比我地一樣,邊撚個轉口賣中國貨品比佢就制裁封剎佢
美國芯片係美國獨市,美國先有。中國製造嘅產品唔係中國先有,其他國家一樣有生產。所以你呢個方法唔work

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-11-26 10:46 AM 發表
中國有乜嘢係威脅過立淘宛呢?
你估中國同立陶宛嘅事真係純粹兩個國家嘅事?擺明係美國佬叉咗隻腳入嚟攪局~

引用:
原帖由 simon8818 於 2021-11-26 10:56 AM 發表
示範對抗中國,如何悲慘下場
立陶宛話佢不入地獄,誰入地獄🤭🤭🤭

引用:
原帖由 luckyma 於 2021-11-26 10:53 AM 發表
一個蚊型小國為左美國貸款好似隻狗咁做爛頭蟀...真係好可憐 
立陶宛成個國家只係值6億🤣🤣🤣

日月神報將成挑戰市民智商的作死模範。

引用:
原帖由 ricowong2503 於 2021-11-26 10:57 AM 發表
小國以為同中國經貿少,得罪中國唔多痛,而且可以在老尾度攞狗餅,在歐盟中又可以爭取注目度;當年有個小國馬其頓做嘅野同佢一模一樣,不過最後有幾慘佢唔記得咗啦,得罪五常後果可以好嚴重,之後先係災難嘅開始
馬其頓之後慘到要改國名先可以入到歐盟😁

官員自己收左美國佬錢啦,國家損失唔理咁多。。。🙃

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-11-26 11:42 AM 發表

算吧啦!

立陶宛 食飯砸鍋 被人反覆征服!!

歷史上 維陶塔斯大公執政期間(1392~1430年)是立陶宛鼎盛時期,成為當時歐洲面積最大的國家之一,疆域北起波羅的海,南至黑海,涉及今天拉脫維亞、愛沙尼亞、俄羅斯、白俄羅斯、烏克蘭、波蘭、摩爾多瓦部分地區。

18世紀中後期開始,波蘭-立陶宛聯邦遭到沙俄、普魯士、奧地利三國的聯手瓜分,聯邦最終瓦解。此后近兩百年間,立陶宛進入到一段被反覆征服的 ...
世界上嘅小國多數係白眼狼,養唔熟

台灣只示範一次之後, 輪到立陶宛又示範

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-11-26 02:40 PM 發表

立陶宛對俄羅斯咁重要1990年蘇聯就唔會俾立陶宛獨立啦~就好似大陸唔會俾台灣一樣。
所以你講嘢唔合邏輯
所以普京暗罵戈爾巴喬夫是罪人。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-11-26 02:40 PM 發表

所以你講嘢唔合邏輯
x 2
黑你米亞咁

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-26 09:16 AM 發表
立淘院通脹嚴重....歐盟最高
政棍係搵定借口轉移佢地無能....賴大陸打壓

之前話貿易額唔高...點脅迫
自殺率全球最高

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]