• 瀏覽: 9,808
  • 回覆: 160
引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-11-26 10:14 AM 發表

鼻屎小國立陶宛俄羅斯吞併佢做乜?想打通去到飛地加里寧格勒嘅陸上通道?
不知道
只是有師兄說中國要保護立陶宛避免被俄羅斯吞併(俄羅斯會強大)

立陶宛將會成為抵抗中國經濟脅迫的模範

有邊個歐洲國家會學你咁on9呀

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-11-26 10:13 AM 發表

俄國要立逃丸有何用? 有戰略要地理環境? 有天然資源? 而留留係度做同歐盟緩沖區更好, 你話食左烏克蘭倒是可愛, 目的是為了出海口
看看地圖吧。
俄羅斯目前在波羅的海的出海口極其狹窄,隔着愛沙尼亞,拉脫維亞,立陶宛,有一塊俄羅斯飛地---加里寧格勒。
俄羅斯若是吞併了這三國,不僅大大擴展了海岸線,還直接連接上了加里寧格勒。
另一方面,立陶宛在加里寧格勒和白羅斯之間,俄羅斯也可以通過白羅斯和立陶宛接上加里寧格勒。
俄羅斯對吞併立陶宛絕對有野心有需要。

條路自己揀,仆x唔好喊

立逃丸佢咁撚串,大陸應該所有貨品都唔可以賣比佢,經另一個國家轉口賣比佢都唔得,就好似美國佬吾賣蕊片比我地一樣,邊撚個轉口賣中國貨品比佢就制裁封剎佢

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2021-11-26 10:32 AM 發表

等中俄滅咗米國之後,就瓜分地盤,歐洲美洲分俾俄羅斯,亞洲非洲大洋洲就屬龍國
北美洲膏腴之地,豈能讓給俄羅斯?
俄羅斯人口只有中國1/10 ,拿走東歐就足夠了。
北美當然要成為炎黃子孫繁衍生息的之地。

笑了😆

中國有乜嘢係威脅過立淘宛呢?

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 09:36 AM 發表
中國對立陶宛確實也沒什么辦法。
立陶宛不靠中國吃飯。
同時,對立陶宛威脅最大的是俄羅斯,而中國並不希望俄羅斯吞併立陶宛,如果俄羅斯展現了這種野心,中國甚至還要幫助和保護立陶宛。
而中國並不希望俄羅斯吞併立陶宛

點解??

無低價平靚正中國貨生活必須品, 全買美國貨, 好快就通貨膨脹, 睇你市民上街做暴動模範

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-26 09:16 AM 發表
立淘院通脹嚴重....歐盟最高
政棍係搵定借口轉移佢地無能....賴大陸打壓

之前話貿易額唔高...點脅迫
而家好似有啲歐洲國家都開始用呢一招,國內自己經濟社會疫情各方面都出現大量問題時,就故意搞差同中國關係,之後就可以乜都賴中國。

一個蚊型小國為左美國貸款好似隻狗咁做爛頭蟀...真係好可憐 

然後美企大叫中美合作。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-11-26 10:49 AM 發表

而家好似有啲歐洲國家都開始用呢一招,國內自己經濟社會疫情各方面都出現大量問題時,就故意搞差同中國關係,之後就可以乜都賴中國。
半年前曱甴先吹中立貿易額低先咁把炮.....
家下就話依賴???

個office 拖左半年, 唔做野

示範對抗中國,如何悲慘下場

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]