• 瀏覽: 9,757
  • 回覆: 160
爛頭犬。

中國對立陶宛確實也沒什么辦法。
立陶宛不靠中國吃飯。
同時,對立陶宛威脅最大的是俄羅斯,而中國並不希望俄羅斯吞併立陶宛,如果俄羅斯展現了這種野心,中國甚至還要幫助和保護立陶宛。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 09:36 AM 發表
立陶宛不靠中國吃飯。
同時,對立陶宛威脅最大的是俄羅斯,而中國並不希望俄羅斯吞併立陶宛,如果俄羅斯展現了這種野心,中國甚至還要幫助和保護立陶宛。
點解要幫立陶宛?

等睇表演

西人真係怪西,自已制造麻煩、自已制造對抗、自已制造個敵人,跟住話人哋經濟脅迫你,自已係對抗脅迫模範?

引用:
原帖由 家中濃濃的賤嘴 於 2021-11-26 08:27 AM 發表
之前又話同中國無咩經濟往來??
多數入口

最緊要立陶宛開心

立陶宛成日借得罪中國係到自我宣傳,究竟佢知唔知自己好煩。係到搏上鏡。唔係靠得罪中國,有屁人知有個咁嘅地方咩!

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2021-11-26 09:49 AM 發表

點解要幫立陶宛?
阻止俄羅斯重新崛起。
不能讓立陶宛被俄羅斯吞併。
長遠而言,俄羅斯是中國的重大威脅。中國對俄羅斯也是。
中俄兩國當今的聯手是因為美國的壓力,需要抱團應對美國的進攻。
就地緣政治角度,中俄是有衝突的。
普京不久前還提到,在中國教科書和地圖上,遠東地區的俄國城市都標註着中國名字,比如“海參崴”。對俄國領土念念不忘。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-11-26 07:07 AM 發表
【明報專訊】目前在美國訪問的立陶宛外長蘭茨貝爾吉斯(Gabrielius Landsbergis)表示,相信中國切斷與立陶宛的貿易聯繫只會造成短暫痛楚,立陶宛將會成為抵抗中國經濟脅迫的模範,他又呼籲歐洲應加強參與印太事務。中國外交部批評,立陶宛背信棄義,不惜以損害中國主權為「投名狀」換取美國貸款。而中國駐立陶宛大使館網站昨晚稱,因技術原因,領事業務暫停,恢復時間另行通知.......

中國有 ...
立陶宛人思維唔使費解,好簡單啫……有邊個打工仔敢指責老闆吖?🤣🤣🤣 出老闆糧梗要維護老闆

笑死,佢主子都打唔到佢打到?

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 09:36 AM 發表
立陶宛不靠中國吃飯。
白眼狼立陶宛中國仲要保護佢?🙄

引用:
原帖由 krolik 於 2021-11-26 09:12 AM 發表
立陶宛係連出咗名白痴嘅波蘭都睇低嘅國家,白痴中嘅白痴,垃圾中嘅垃圾
呢D鼻屎國, 只要主人手指"啦"跌D食物殘渣出來, 已能夠生存, 的確唔需要依賴中國, 中國又真係吹佢唔脤
不過當真正發生大事, 例如俄國與歐盟衝突, 就一定最先成為砲灰

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-11-26 09:54 AM 發表
西人真係怪西,自已制造麻煩、自已制造對抗、自已制造個敵人,跟住話人哋經濟脅迫你,自已係對抗脅迫模範?
呢D對白全部抄自澳洲。劇本原創係澳洲

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-26 09:59 AM 發表

阻止俄羅斯重新崛起。
不能讓立陶宛被俄羅斯吞併。
長遠而言,俄羅斯是中國的重大威脅。中國對俄羅斯也是。
中俄兩國當今的聯手是因為美國的壓力,需要抱團應對美國的進攻。
就地緣政治角度,中俄是有衝突的。
普京不久前還提到,在中國教科書和地圖上,遠東地區的俄國城市都標註着中國名字,比如“海參崴”。對俄國領土念念不忘。
但從另一角度
如果俄羅斯吞併了立陶宛
勢必和西歐各國及美國關係緊張
當他們關係緊張...
就少了時間來攪中國
對中國來說未嘗不是一件好事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]