• 瀏覽: 8,039
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 阿聞 於 2021-11-26 11:40 AM 發表

我上年都玩過一隻國產手遊,先驚覺原來國內的游戲開發已發展到世界一流的水平。

可惜當年董伯伯的數碼港攪唔起,否則香港都可能分一杯羹。
唔係攪唔起,係有啲人攞地只係想搞豪宅

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-11-26 06:31 AM 發表
  (星島日報報道)號稱「御宅聖地」的日本秋葉原,最近開始被中國手遊「攻陷」,來自中國的二次元美少女愈來愈多成為廣告的主角。中國手遊「牆內開

國內手遊開始攻陷日本了,現在不少在日本玩到的中國手遊,畫風像日本,配音是日語,字幕是日文,不細心留意,根本就分不出是國產的還是日本的。

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1780157/即時-中國-國產手遊衝出海外勁賺660億
原神不是一直都係 賺最多外滙手遊嗎?

原神,世界各地好多人玩,課金真係好癲。不過香港唔多見人玩⋯

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-11-26 06:31 AM 發表
  (星島日報報道)號稱「御宅聖地」的日本秋葉原,最近開始被中國手遊「攻陷」,來自中國的二次元美少女愈來愈多成為廣告的主角。中國手遊「牆內開

國內手遊開始攻陷日本了,現在不少在日本玩到的中國手遊,畫風像日本,配音是日語,字幕是日文,不細心留意,根本就分不出是國產的還是日本的。

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realtime/article/1780157/即時-中國-國產手遊衝出海外勁賺660億
咁勁

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-11-26 12:08 PM 發表

班YC成日都係咁.
自己唔了解大陸做梗乜, 就亂加自己意思上去, 然之後話大陸唔好.
想人認為佢好叻,俗啲講即係「扮勁」

你唔覺佢哋有鋪「扮勁引」噶咩?

日本Play station 吾係全球最大市場咩!手遊微不足度

引用:
原帖由 montejo 於 2021-11-26 12:15 PM 發表

唔係攪唔起,係有啲人攞地只係想搞豪宅
就系呢個意思。香港的生意佬短視。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-11-26 12:16 PM 發表

原神不是一直都係 賺最多外滙手遊嗎?
原神的確賺很多,但還有很多國產手遊在日本大熱的。

引用:
原帖由 東熱汁男 於 2021-11-26 12:51 PM 發表
日本Play station 吾係全球最大市場咩!手遊微不足度
玩手機遊戲方便好多!
好快搶晒佢D客!🤭

引用:
原帖由 alextsai0524 於 2021-11-26 12:03 PM 發表

准就寫誰,搬就寫般,返去學校學下中文先再上討論區啦🤭🤭
某君仲唔識寫「砸」字,所以寫「般石頭X自己腳」。
X通常係粗口,但邊有人會用將「搬石頭砸自己腳」改做粗口㗎?所以一定係唔識寫啦。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-11-26 11:40 AM 發表

我上年都玩過一隻國產手遊,先驚覺原來國內的游戲開發已發展到世界一流的水平。

可惜當年董伯伯的數碼港攪唔起,否則香港都可能分一杯羹。
香港是有不少公司有開發手遊的,但質素真的很一般,很多都沒配音系統也差,亦沒有動畫,很難吸引到玩家下載,留意一下港產手遊的下載數,都是數千至數萬,要像國內或日本般過千萬下載量,似乎是件遙不可及的事。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-11-26 11:03 AM 發表
國家唔夠煤,就禁止澳洲媒入口。國家經濟有下行壓力,又打壓民營企業。正宗是般石頭x自己腳。
做人睇野要睇全面d, 唔好只睇表面, 同埋要有獨立思維, 澳洲佬要做美國馬仔, 同大陸作對, 當然要付出代價, 咁唔買澳煤咪買其他煤囉, 轉買美煤, 美國佬呢鋪真係多晒謝澳洲佬囉, 美國佬會唔會話有錢唔賺? 因為同中國敵對唔賣煤炭比中國? 講到尾都係錢姐

咩遊戲?好好玩架?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-11-26 07:10 AM 發表
共產黨不誰人民玩手遊。
無知加偏見其實都幾可悲

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-11-26 01:07 PM 發表

某君仲唔識寫「砸」字,所以寫「般石頭X自己腳」。
X通常係粗口,但邊有人會用將「搬石頭砸自己腳」改做粗口㗎?所以一定係唔識寫啦。
師兄講得好,呢種人笑死人。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]