• 瀏覽: 7,902
  • 回覆: 94
+6
北角有野豬被困鐵欄。昨晚(25日)深夜11時許,一頭野豬在北角天后廟道95至97號對開,頭部卡在鐵欄被困,有市民途經發現

北角有野豬被困鐵欄。昨晚(25日)深夜11時許,一頭野豬在北角天后廟道95至97號對開,頭部卡在鐵欄被困,有市民途經發現,隨即報警求助。警方及消防接報趕至,由於野豬身體擦損流血,且不斷掙扎,警員未敢貿然上前採取行動,遂召來漁護署職員到場協助。

DLLM, 我睇到呢則野豬新聞真係好撚火滾, 香港政府真係弱雞到不得了, 畀人窒一窒就唔敢再殺野豬.
呢單畸屎係隻野豬自己找死, 與人無尤, 野豬已經唔係在保護野生動物名冊內.
圖片所見, 警察+消防+漁農署+愛協人員, 加加埋埋幾十條友, 竟然去拯救一隻被困受傷流到成地血的野豬, 仲要運隻野豬返愛協總部由醫生開OT漏夜去救隻野豬, 你話咁搞法荒唔荒鳩謬, 如此情景真係香港獨有.
最正常的處理方法就係由獸醫即場打毒針, 了結呢隻野豬, 而唔係醫番好再放歸野外, 令呢隻野豬日後又重遊舊地, 滋擾居民.  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211126/bkn-20211126001318309-1126_00822_001.html

點解唔係人道毀滅?

應讓牠安樂死

由柒婆話事。
市民話咁,就咁。
正朴街。

點解唔趁佢病攞佢命幫佢人道毀滅?
仲要救佢?傻的嗎?

又一隻手足出事了

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
原本一針就可以搞掂嘅事、現要浪費人力物力去救!多9余!

應該人道毀滅

引用:
原帖由 montejo 於 2021-11-26 05:21 AM 發表
點解唔係人道毀滅?
即是同政府打對台?

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-11-26 05:35 AM 發表
應讓牠安樂死
這是理所當然的

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-11-26 05:40 AM 發表
點解唔趁佢病攞佢命幫佢人道毀滅?
仲要救佢?傻的嗎?
世界有很多扮仁慈的人

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-11-26 05:57 AM 發表
又一隻手足出事了
豬隊友

引用:
原帖由 cooltea8118 於 2021-11-26 06:19 AM 發表
原本一針就可以搞掂嘅事、現要浪費人力物力去救!多9余!
世界就係有這些無聊人存在

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]