• 瀏覽: 2,050
  • 回覆: 17
李家超表示,內地專家認為,香港已採取一系列有效的防控措施,基本上具備跟內地免檢疫通關的有利條件,雙方同意按程序提交報告,之後按需要再交流意見及有序推進通關。

李家超強調,港府已步入「有序通關」的全面落實準備階段,包括推出香港健康碼,研究口岸流程方案、人手配置、兩地合作機制以及協助排查風險人士的機制等。雙方已同意成立專班,重點研究兩地健康碼的對接、轉碼及運用問題。另外亦會研究口岸管理、雙方合作、聯防聯控機制等,確保有序暢順,風險可控。

李家超又指,已要求食衞局再強化管理「高暴露風險人士」。另外,要求創科局下周公布香港健康碼的推出方案,讓市民早日下載並熟習使用,等正式通關時可以暢順運作。他再次感謝中央關心及重視香港市民對通關的熱切期盼,重視行政長官就通關提出的要求,亦感謝港澳辦積極推動通關事宜。

食物及衞生局局長陳肇始表示,香港必須守好國家的「南大門」,確保通關後不會為國家帶來額外的公共衞生風險。港府會做好充足準備,致力按照迅速應變原則,精準防控,目標是萬一出現任何本地個案,能以最快的速度做到防止疫情反彈。她透露,屬於「高風險暴露人士」群組,將收緊至「兩日一檢」。而個案追蹤辦公室亦會與內地防疫部門聯繫,通報最新疫情進展及個案追蹤。

創新及科技局局長薛永恒表示,香港健康碼的系統開發已經完成,預期下月初上架,供市民試用及熟習。當局下星期會進行詳細介紹,未來亦會組織健康碼專班,讓港康碼與內地粵康碼有效對接。

連安心出行都話用掂嘅港燦,到時有健康碼咪又個個死去爭住用嚟上大陸。

新聞來源連結:

https://m.dotdotnews.com/s/20211 ... b05157f2397801.html

等待很久

快啲用

引用:
原帖由 fukyellowobject 於 2021-11-25 10:58 PM 發表
李家超表示,內地專家認為,香港已採取一系列有效的防控措施,基本上具備跟內地免檢疫通關的有利條件,雙方同意按程序提交報告,之後按需要再交流意見及有序推進通關。

李家超強調,港府已步入「有序通關」的全面落實準備階段,包括推出香港健康碼,研究口岸流程方案、人手配置、兩地合作機制以及協助排查風險人士的機制等。雙方已同意成立專班,重點研究兩地健康碼的對接、轉碼及運用問題。另外亦會研究口岸管理、雙方合作、聯 ...
同意
又是他們香港人拖我們十四億人后腿,
他們不斷有個案,而我們已清零多月,不知他們為何有臉向我們要求通關

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-11-26 10:23 AM 發表
返大陸嘅人先要用啫!如果唔返大陸就唔洗用
講得啱!所以冇諗過返大陸嗰D又或者身體最誠實嘅小黃人就唔好喺度阿支阿左摩洛哥!

做深喉檢測就攞DNA
安心出行就攞電話資料
@689倒轉又係689  <===唔知今次班黃屍福乖講健康碼會攞乜野呢

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-11-26 10:34 AM 發表

講得啱!所以冇諗過返大陸嗰D又或者身體最誠實嘅小黃人就唔好喺度阿支阿左摩洛哥!
@689倒轉又係689  <===你講得啱!根本唔需要返大陸,因為日日上淘寶買野運落黎

港康碼要實名同連接安心, 可以追蹤行程. 所以周圍都要強制掃安心. 曱甴唔裝港康碼就點嘟安心都冇追蹤, 就係咁簡單.

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-11-26 10:38 AM 發表

@689倒轉又係689  <===你講得啱!根本唔需要返大陸,因為日日上淘寶買野運落黎
我上淘寶, 如果官集就好多野都唔得, 但係用私集就乜7都得........所以班曱甴根本唔駛返去買.

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-11-26 10:04 AM 發表

同意
又是他們香港人拖我們十四億人后腿,
他們不斷有個案,而我們已清零多月,不知他們為何有臉向我們要求通關
你呢只無知的狗漢奸,把香港賣了嗎?,750萬人包含在14億之中的,知道嗎無知的狗漢奸。

支持健康碼

支持, 睇見班黃狗死死地氣用安心出行就最過癮

我要通關

支持健康碼

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]