• 瀏覽: 9,687
  • 回覆: 37
呢期講日本甲午,之前有期講埋歐洲,但總括重點係中國廢因為列強戰爭賠款,
而列強靠呢筆錢發展起黎,我覺得呢D論述成日企哂係道德高地,一咪將自身問題推比列強。

試問日本唔要甲午賠款,日軍大可越過山海關屠殺漢人,不用等到二戰,
賠款等於比錢買生存權,從來世界力強者勝,嬴者通吃,
而甲午戰爭前,滿清又唔係冇錢冇時間,洋務運動30年呢?

世界弱肉強食,幾千年來不嬲殺來殺去,只係以前東西方少機會接觸,
但滿清過千萬平方公里點黎?
揚洲十日、嘉定三屠死多少人?
乾隆十全武功又殺左幾多人?

https://www.youtube.com/watch?v=eoiKU9xsqvg進入香討影片區

你被我搶劫,就係因為你弱雞, 你唔弱雞又點會比我搶 所以你咁弱雞唔關事 搶你都應份

當然你要套用森林法則,咩都啱既 咁全世界就唔好扮咩民主 唔好講人權 社會都唔好講法治

大家靠拳頭講話

最後用你思維 我就係要用"道德"綁架你 你不要道綁架我因為我道德綁架人

講咗咁耐, 幾時見到外國, 唔好話對中國好, 對中國公平嘅西方國家, 揾個都冇.

幾時外國都想"白手起家", 唔使做有錢使, 咁多年都冇變過.

你說的弱者被人打,問題都是弱者本身。
追究打人者的責任是有問題的,即是你支持誰大誰惡誰正確。
咁即是強盜正確,殺人犯正確,強姦犯都正確,只要本着"戰爭"的名義。

我只可以說,如果你說的都正確,現在不會有二百多個國家了,畢竟我可以以任何名義侵略。
但就算美國這個戰爭最多的國家,也不敢不以大義發動戰爭,你的觀點明顯和現今世界的主流看法有很大差距。

呢幾年D後生最大問題, 最唔抵可憐就係冇晒道德標準
追求既只係你吹我唔脹, 老屈呀大話呀乜都得, 根本係文明大倒退

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-11-26 11:40 AM 發表
你說的弱者被人打,問題都是弱者本身。
追究打人者的責任是有問題的,即是你支持誰大誰惡誰正確。
咁即是強盜正確,殺人犯正確,強姦犯都正確,只要本着"戰爭"的名義。

我只可以說,如果你說的都正確,現在不會有二百多個國家了,畢竟我可以以任何名義侵略。
但就算美國這個戰爭最多的國家,也不敢不以大義發動戰爭,你的觀點明顯和現今世界的主流看法有很大差距。
小朋友,仁義禮智是給底層賤民聽的,各國謀士根本心知世界黑暗面,國家搏奕,叢林法則,弱肉強食...

引用:
原帖由 v7 於 2021-11-26 01:04 PM 發表
呢幾年D後生最大問題, 最唔抵可憐就係冇晒道德標準
追求既只係你吹我唔脹, 老屈呀大話呀乜都得, 根本係文明大倒退
錯誤,各國間的搏奕更激烈,就會對各國奴隸主的操盤能力考驗升級,
奴隸主設計的奴畜圈養系統有問題的話,如中國刷GDP瘋狂炒房玩到生育率大跌,
國家將無後繼力發展而終被淘汰,這將會是歷史上的失敗的例子,將會是人類文明的一部份反面教材

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-11-26 01:46 PM 發表

小朋友,仁義禮智是給底層賤民聽的,各國謀士根本心知世界黑暗面,國家搏奕,叢林法則,弱肉強食...
你講既係人都知,唔使講廢話啦。

但都是那一句啦,你見到有國家會任意發動戰爭侵略嗎?
明顯不是,否則全世界的弱國全不見了啦。

矛盾就來了,如你所說,世界是叢林法則,弱肉強食,咁點解全世界還有200多個國家呢?
明顯你講既就和事實有偏差,而且偏差嚴重,偏差又在那裏呢?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-11-26 01:54 PM 發表

你講既係人都知,唔使講廢話啦。

但都是那一句啦,你見到有國家會任意發動戰爭侵略嗎?
明顯不是,否則全世界的弱國全不見了啦。
弱國,包括中國都屈服於美元霸權了,"不見了"
也太幼稚了吧,難道核平全世界就叫做嬴了嗎,有更多的美元奴隸才叫嬴

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-11-26 01:57 PM 發表

弱國,包括中國都屈服於美元霸權了,"不見了"
也太幼稚了吧,難道核平全世界就叫做嬴了嗎,有更多的美元奴隸才叫嬴
吓,中國都屈服於美元霸權了,"不見了"?

你既認知我不敢苟同。

矛盾就又來了,既然中國屈服於美元霸權,亦即是屈服於美國啦。
但點解日日美國都要高調講中國威脅呢?
你不會講你的狗威脅你吧。
明顯你講既就和事實有偏差,而且偏差嚴重,偏差又在那裏呢?

引用:
原帖由 findoutalien 於 2021-11-25 09:21 PM 發表
呢期講日本甲午,之前有期講埋歐洲,但總括重點係中國廢因為列強戰爭賠款,
而列強靠呢筆錢發展起黎,我覺得呢D論述成日企哂係道德高地,一咪將自身問題推比列強。

試問日本唔要甲午賠款,日軍大可越過山海關屠殺漢人,不用等到二戰,
賠款等於比錢買生存權,從來世界力強者勝,嬴者通吃,
而甲午戰爭前,滿清又唔係冇錢冇時間,洋務運動30年呢?

世界弱肉強食,幾千年來不嬲殺來殺去,只係以前東西方少 ...
你講得啱,呢個世界就系咁,講乜野人權民主,只要邊個惡邊個就大哂,要用實力講話,人權同民主只用來欺騙弱者

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 人類仔 於 2021-11-26 01:53 PM 發表

錯誤,各國間的搏奕更激烈,就會對各國奴隸主的操盤能力考驗升級,
奴隸主設計的奴畜圈養系統有問題的話,如中國刷GDP瘋狂炒房玩到生育率大跌,
國家將無後繼力發展而終被淘汰,這將會是歷史上的失敗的例子,將會是人類文明的一部份反面教材
美國就是一個奴隸主設計的奴畜圈養系統
大量印錢刷GDP瘋狂炒房玩,房地產佔GDP比中國更高,金融泡沬

黃屍奴畜生不如死,行屍走肉, 腦未殘的就 0元搶購

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]