• 瀏覽: 2,264
  • 回覆: 24
逾百年歷史的深水埗主教山配水庫早前逃過被清拆一劫,獲古諮會評為一級歷史建築。水務署公布配水庫的最新進展指,配水庫加固及改善工程已完成,暫定下...

無得去外面旅行, 行下主教山配水庫也不錯.

新聞來源連結:

https://hd.stheadline.com/news/r ... 下月中起開放辦導賞團-下周三可網上預約

睇啲十九野都要導賞!?

香港的無知表現。

多久餘!!

嗰處唔應該叫「主教山」真正的主教山在中環~

幾條柱就話文物,不如拆左佢放入m巾咪算

啲導賞團好L貴

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-11-25 02:13 PM 發表
睇啲十九野都要導賞!?
就係十九先要導賞, 正常人諗爆頭都唔明有咩觀賞價值

依家冬天冇所謂, 到咗夏天如果冇中央冷氣, 港燦身體最誠實, 有撚人去睇呢幾碌石柱.

引用:
原帖由 xx1233xx 於 2021-11-25 05:50 PM 發表
幾條柱就話文物,不如拆左佢放入m巾咪算
M巾已經放左係M+博物館

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-11-25 02:13 PM 發表
睇啲十九野都要導賞!?
十九導賞屍,我親眼見到十九導賞屍一路介紹灣仔監屋一路話政府唔啱。係政府咁戇居給咁大資源反對派去反政府,M+又係一例子。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-25 05:59 PM 發表
依家冬天冇所謂, 到咗夏天如果冇中央冷氣, 港燦身體最誠實, 有撚人去睇呢幾碌石柱.
唔知當初抽水抽到行一行嘅鄺俊宇會唔會去呢?

DLLM一級文物, 作撚到呢幾碌石柱係羅馬式建築物, 真係人唔笑狗都吠, 全世界由古至今, 所有兩條柱之間的上方都係半圓型, 符合物理結構, 唔係羅馬獨有.  

引用:
原帖由 朋友號01 於 2021-11-25 05:59 PM 發表

就係十九先要導賞, 正常人諗爆頭都唔明有咩觀賞價值
有營養!

打完卡之後又變一個荒廢地

主題標籤 #水務署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]