• 瀏覽: 26,731
  • 回覆: 264
+4
維他奶公布至9月底止,中期盈利大跌95%,至3280萬元。公司指,由於業績不理想,以及須要優先恢復內地業務表現,因此不派中期息。 上半年度經營溢利亦急挫95%至4200多萬元,受到內地銷售下跌、疫情逐漸受控,政府減少提供有關疫情的補貼;同時恢復去年於疫情下減少的廣告和推廣支出等。 上半年度收入36億...

公司指,雖然面對重大逆境及困難,已展開一項周詳計劃,在繼續推動其他增長中市場的同時,加速內地的銷售復蘇,透過推出新產品及加強銷售執行,預計內地業務,將在下一個財政年度重拾增長勢頭及恢復盈利增長。

人在做天在看!
尼個業績理所當然啦。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1621390-20211125.htm?spTabChangeable=0

股價跌好多

引用:
原帖由 dtw 於 2021-11-25 01:51 PM 發表
維他奶公布至9月底止,中期盈利大跌95%,至3280萬元。公司指,由於業績不理想,以及須要優先恢復內地業務表現,因此不派中期息。 上半年度經營溢利亦急挫95%至4200多萬元,受到內地銷售下跌、疫情逐漸受控,政府減少提供有關疫情的補貼;同時恢復去年於疫情下減少的廣告和推廣支出等。 上半年度收入36億...

公司指,雖然面對重大逆境及困難,已展開一項周詳計劃,在繼續推動其他增長中市場的同時, ...
公關災難,關公都幫你唔到

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-11-25 01:54 PM 發表
股價跌好多
曱甴累全家

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-11-25 01:57 PM 發表

pe33點幾……跌到單位數先

唔炒緊d黃屍員工,都唔洗旨意係大陸發展

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-11-25 01:57 PM 發表

真係, 完全公關災難, 怪得邊個

公司有條友唔生性, 出埋哂D玩野通告, 公關唔幫手做野, 反而整爆佢

唔好講真愛國, 唔愛國, 黃紅藍綠色都好, 大家在商言商, 純粹係公司PR垃圾

引用:
原帖由 dtw 於 2021-11-25 01:51 PM 發表

公司指,雖然面對重大逆境及困難,已展開一項周詳計劃,在繼續推動其他增長中市場的同時, ...
公關災難,內地小粉紅搞垮維他奶

引用:
公司指,由於業績不理想,以及須要優先恢復內地業務表現,因此不派中期息。
黃他奶咁鍾意瀨共既!?異士呢!?

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2021-11-25 02:09 PM 發表
唔炒緊d黃屍員工,都唔洗旨意係大陸發展
老細咪最黃囉

以前飲開鈣咩咩,事件後唔再飲佢

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-11-25 02:12 PM 發表

老細咪最黃囉
咁就抵L死啦

提示: 違規內容已被屏蔽
內地唔飲檸檬茶,轉返飲冰紅茶??

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2021-11-25 02:09 PM 發表

真係, 完全公關災難, 怪得邊個

公司有條友唔生性, 出埋哂D玩野通告, 公關唔幫手做野, 反而整爆佢

唔好講真愛國, 唔愛國, 黃紅藍綠色都好, 大家在商言商, 純粹係公司PR垃圾
唔關PR,最重要老闆咩反應,睇通告

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]