• 瀏覽: 28,658
  • 回覆: 267
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 dtw 於 2021-11-25 10:35 AM 發表
立陶宛外長指中國切斷企業往來 正研究減少對中國依賴北京不滿立陶宛容許台灣於當地設立辦事處,把與立陶宛的外交關係降為代辦級,正到訪美

北京不滿立陶宛容許台灣於當地設立辦事處,把與立陶宛的外交關係降為代辦級,正到訪美國的立陶宛外長藍斯柏吉斯接受《路透社》訪問,指中國不止切斷與立陶宛企業的聯繫,更向其他國家的企業施壓,要求不要與立陶宛有業務往來。他說須物色新的供應鏈,減少對中國的依賴,短期內會出 ...
所謂減少依賴咪又係繞個圈買嘢,即係買貴嘢,有無人津貼佢呢

研咩究丫,點研究都只不過是「減少」依賴,即係話點樣減,減少幾多,最終都只能依賴中國;所以呢,應該改變個研究方向,是研究「若果不再依賴中國,改為完全依賴美國是否可行。」
有咗呢個研究項目的結果,就會回歸正途,唔會再貪圖黑菜金而入局中伏做笨實!

乜原來依賴緊中國架?

立逃丸同美國買債六千萬億美元咪有運行囉!

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2021-11-25 11:01 AM 發表
條路自己揀,卜街唔好喊。

人口又小,又窮。烏克蘭都好過你小小。全世界,包括英美,得罪中俄兩國一定冇好下場。
烏克蘭唔細,原本有歐洲糧倉美譽,但一場顏色革命,俱往矣....

佢示範人民點死, 叫其他國家睇下?

引用:
原帖由 dtw 於 2021-11-25 10:35 AM 發表
立陶宛外長指中國切斷企業往來 正研究減少對中國依賴北京不滿立陶宛容許台灣於當地設立辦事處,把與立陶宛的外交關係降為代辦級,正到訪美

北京不滿立陶宛容許台灣於當地設立辦事處,把與立陶宛的外交關係降為代辦級,正到訪美國的立陶宛外長藍斯柏吉斯接受《路透社》訪問,指中國不止切斷與立陶宛企業的聯繫,更向其他國家的企業施壓,要求不要與立陶宛有業務往來。他說須物色新的供應鏈,減少對中國的 ...
立陶宛人均GDP世界排名56,USD22,245。

中國人均GDP世界排名79,USD11,819。

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2021-11-25 11:09 AM 發表

烏克蘭唔細,原本有歐洲糧倉美譽,但一場顏色革命,俱往矣....
烏克蘭多得國內班曱甴畀美利堅老點,香港都爭啲步烏克蘭後塵。

呢個大勢都係咁玩架啦

可以回到恐龍時代

小丑🤡自作孽!

引用:
原帖由 HITMAN169 於 2021-11-25 10:51 AM 發表
 唔係諗住同台灣買貨咩?
其實諗住同台灣攞,唔駛俾錢,幫台灣做咁多野唔係仲要俾錢咁on9 ar?

應該問番 有無咩原材料唔係中國產地
然後先有得諗點樣減小中國來往
唔通叫印度佬做 個個懶過乜

冇關係,切斷企業往來,都好正常

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]