• 瀏覽: 25,124
  • 回覆: 4
+5
引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-11-25 10:49 AM 發表

你點話點好
冇得駁,唯有認,態度正確,你仲有教化嘅可能!

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-25 06:36 PM 發表
歐洲國家已經進化成文明社會,自己自覺唔夠料,自動辭職!

不用好似某強國咁,天天上演民間傳奇!

大把楊乃武與小白菜,包公夜審烏盤之類的劇目,天天上演!

大把例子!
民女受辱,反抗無力,被迫作妾!
有書生怒斬奪功尚書!
有農民怒斬貪吏全家老少!
最得人驚的竟然係黃毛少女,以怨報德獲獎金,大嬸一飯之恩成大錯!
駛幾億元,全國人民排一天隊去投票,結果玩半天就收工,又要再選過,跟住無限loop.....這樣的“文明社會”,你都收貨?!
打個比喻,中國社會制度,就像私人公司,夠效率;歐美制度,就好似香港公墓園,慢慢等死!
經過30年改革開放驗證,中國制度的確比歐美優勝,如果仲認為歐美果套work嘅人,請睇清楚歐.美發達國家,過去30年點樣壓迫.侵略其他落後國家;另外,應對新型肺炎,歐美死咗數百萬人,仍然束手無策,這種“文明社會”,有幾文明呀!
最後,你提供嘅例子,只係本少數,相比美國每年死於槍械嘅人數,及罪案數字,美國係中國數拾倍,甚至數百倍!
你用放大鏡去看中國嘅負面新聞,對於歐美白人對外屠殺.侵略,對內岐視.罪案.汚染.浪費就視而不見,身為中國人我真係好鄙視你!

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-26 12:21 AM 發表

獨裁政權,最省資源,駛乜要黨?習總一人話事已經得!習總有智慧過哂你哋所有黨員!

我一早已經講過,美國好危險,一定要禁止中共國人去美國!
就連其他歐美國家都唔好去,免得佢哋轉頭走咗去美國!
得喇得喇,歐美最民主.最自由,又歡迎香港人,你可以隨時移民,中國勝在有出入境自由,帶病毒嘅奸細另計。
另外,你話中國獨裁,又話中國人會走咗去美國,2019年就有3億中國人外遊,美國應該多咗3億人湧入,但係又唔覺有新聞報道,你解釋一吓好嗎?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-26 12:42 AM 發表

我幾時話中共國獨裁?
我係話獨裁最省資源,最有效率,一人話哂事,不用咨詢一班愚蠢的黨員!浪費時間開會辯論!

中共國要朝這方向走,所有黨員應該支持,省人力、省資源的政策!
“中共國” 未聽過喎,你係火星人?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-11-26 01:06 AM 發表

無所謂,你當係囉!
山寨公司,偷咗人哋個名,唔代表代會變正貨!
同無印良品一樣!
噢!
明白曬,閣下是呆灣省網軍1450,失敬失敬!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]