• 瀏覽: 16,572
  • 回覆: 202
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 chargeurs 於 2021-11-25 09:47 AM 發表

FUNNY 
梗係中國人攪鬼

熱賣及精選
真係高尙,唔似獨裁鬼國改憲法永久連任咁無恥

唔通過唔可以改咩?一定要聽晒佢話先肯做?

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-11-25 12:03 PM 發表

可能係6小時8分9秒
又可能689秒

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-11-25 09:46 AM 發表

瑞典國會周三(24日)表決通過社會民主黨黨魁安德松(Magdalena Andersson)出任首相,令她成為該國的第一

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20211125/photo/bkn-20211125010104603-1125_00992_001_01b.jpg?20211125092759

上任七小時就辭職,會不會是史上任期最短的首相!?歐 ...
樓上好多人唔清楚,其實歐洲國家實行內閣制或稱議會制
由選舉得到國會多次席次政黨執政
過去內閣制通常兩黨獨大
如英國工黨同保守黨
經常輪替,大家輪流執政
當兩大黨玩大耐,越黎越不得民心,第三黨,第四黨...開始崛起
大選結果一黨無法過半,就會組聯合政府
瑞典今次問題,主因並唔係預算案沒過
沒過返去重寫一份,大家傾掂數就好
而係瑞典目前係聯合政府,由社會民主黨同綠黨聯合組成
綠黨唔老黎份預算案,退出聯合政府
女首相的政黨馬上在國會席次不過半
根據憲法慣例,唔辭職都冇用
冇國會過半席次,死賴唔走,以後施政寸步難行

安德森本月稍早接任社會民主黨黨魁,23日先是與左翼政黨在最後一刻達成協議、提高養老金以換取其在24日投票中的支持,並成為瑞典史上第一位理女性總理,但由於向左翼做出的讓步,中間黨隨後撤回對安德森預算案的支持,導致該預算案沒有足夠票數在議會通過。

安德森辭職後向記者透露「瑞典憲法有個慣例,即聯合政府中有政黨退出時,聯合政府就必須辭職」,並強調「我不想領導一個合法性會受到質疑的政府」。

玩野咩

真係兒嬉

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-11-25 11:11 AM 發表

香港就打死都唔走,原因何在?
因為黑暴仲未消滅囉

7個鐘,首相份糧點計先!

民主議會遺背選民意願迫走民選首相
架空一招就推翻民選首相
民主真心膠

人地嬲嬲豬,唔做了!
仲唔快D來氹返~

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-11-25 09:55 AM 發表

咁先係負責任、肯承擔嘅政府
承擔細路仔玩泥沙嘅責任?

盲煮豉油

民主 Democracy 又幾瘋瘨
Demo crazy 完美示範瘋瘨

雖只係7小時,都叫做過首相

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]