• 瀏覽: 4,755
  • 回覆: 8
+4
美國國務院周二(23日)宣布邀請110個國家及地區出席下月9日至10日舉行的全球民主視像峰會,台灣獲邀參與,但中國大陸、俄羅斯等則未獲邀。俄羅斯總統新聞秘書佩斯科夫周三(24日)批評,美國舉行的所謂「民主峰會」表明美方正試圖將「民主」一詞「私有化」,即民主只能是美國理解的民主,這是不應該的,也是不可能的。

美國式自定民主真係搞笑,美國有真正民主嗎?

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202111/25/AP619ed860e4b05157f23942a8.html

慎思守法 遠離暴行
萬般帶不走 唯有業隨身

老尾對付異己手法,指責佢無民主自由人權,再宣傳佢係恐怖主義,再利用當地漢奸搞顏色革命

引用:
原帖由 kelvin180 於 2021-11-25 09:31 AM 發表
生存權都冇,民主笑L死人咩?
啱呀!一個保障唔到國民生命的國家,重講其它有咩用?可能想又想轉移疫情視線

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-11-25 10:03 AM 發表
民主唔由美國定義唔通由中國定義咩!香討磚家在此都提出咗民主嘅壞處。咁又何必仲要緊抱民主一詞呢
民主點解由美國定義?應該講由美國政客定義

引用:
原帖由 u23dom 於 2021-11-25 09:52 AM 發表
不如改名做"顏色峰會"貼地d, 老美一心只想顛覆對手政權人盡皆知; 什麼污穢不堪的手法都用盡, 臺面就高尚的"民主" 臺底就是污穢的賤精一名
講得啱

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-11-25 01:14 PM 發表

其實係「合乎美國利益」的「民主」。

美國一直用專制手段去總治全球。

尼加拉瓜委內瑞拉都係民主選總統,但美國又制裁佢。

剛公布制裁公司,全部係睇唔順眼國家

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-11-25 02:10 PM 發表
美國名導演奧利華史東:「選(美國)總統需要140億美元,你會懷疑,這是哪種民主?你不付錢,沒有商業利益,甚至不能請國會議員與你談話。在華盛頓,平民百姓很難有人理會。要有人理會,需要錢,需要游說力量。我們的政府完全腐敗了。」

來源:https://www.rt.com/usa/541188-oliver-stone-biden-summit/

其實2020年,美國總統大選同國會選舉總共洗 ...
收政治獻金已不是機密

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-11-27 11:23 AM 發表

美國民主得淡笑!
二選一
一係傻,一係痴

老尾講咩民主,睇唔順眼就搵國安法制裁佢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]