• 瀏覽: 21,182
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
+9
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-25 10:50 PM 發表

香港最近發現果隻來自南非既變種
係南非,只係用大半個月,將歐美流行既 Delta 系消滅
第一傳播能力比上一代毒王 Delta 更勁,第二無視 Delta 感染後既免疫力
好大機會係下一輪爆發逼到歐美再封城

開放?人地成個國家都要間歇封鎖,咁叫開放?
封鎖?你信啲人會自律?

對外開放,最少保持國與國之間嘅人員流動

如果坡佬跟蹤大陸防疫要求,香港咪同你通關囉

新加坡自己爆到七彩, 仲走黎重提「旅遊氣泡」.

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2021-11-26 02:43 AM 發表

封鎖?你信啲人會自律?

為左追求國際流動,國內都流動唔到,係本末倒置。

歐美經濟齊齊仆直,就係咁解。

新加坡一開關,食肆立即拍烏蠅。如果香港一日一千單確診,結果都係一樣。
唔通可以立法強制市民出街消費食飯?
德國已經要重新收緊防疫,比香港最嚴果時仲要嚴。
經濟係點?無眼睇。

唔會仲有戇鳩仔以為開左關就算,死人冧樓都可以唔洗理掛?
死到燒唔切屍時,點樣唔理?

佢地想來播毒呀

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2021-11-26 02:43 AM 發表

封鎖?你信啲人會自律?

就係因為啲人唔自律,先要政府做好把關。

只對內地開放,對香港做到最大得益。

不對外開放,可以拒絕國與國之間的人員和病毒流動。現在只需國與國貨物出入口流動即可。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-26 07:19 AM 發表

新加坡一開關,食肆立即拍烏蠅。如果香港一日一千單確診,結果都係一樣。
經濟係點?無眼睇。

講得非常正確。
好多人沒有足夠的智慧去了解。

氣泡即系氣泡,一吹就爆

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-11-25 04:23 AM 發表
大公文匯全媒體報道:香港與新加坡曾試圖建立港星「旅遊氣泡」,後因兩地疫情反覆無奈「爆破」。新加坡衞生部部長王乙康今日(24日)在亞洲醫療健康高峰論壇上重提「旅遊氣泡」,表示期望新加坡感染率進一步降低後,與香港的「旅遊氣泡」能重新實現。
王乙康形容「旅遊氣泡」很脆弱,當時新加坡採用近乎「清零」政策,世界上沒有多少地方有類似政策,而「旅遊氣泡」因為要雙方風險相同,否則病毒就會從一個地方傳播至另一個地方 ...
神經病,新加波個案越黎越多,重想跟香港通關

引用:
原帖由 ac_cml 於 2021-11-25 09:23 AM 發表

長此下去, 共存國互相通關, 經濟復甦, 清零國得返中國同香港, 自己內循環, 遲早玩死自己
曱甴,長此下去與毒共存嘅國家將滅亡,這世界只有中國人。睇下世界現時貿易就知,中國仍然系世界上主要日常必需品供應國,冇左中國制造那些與毒共存歐美日澳國家就因冇哂能力去做出來,結果通貨膨脹,民不聊生,動亂不停,美國肺炎就散播加速,到時美國肺炎死屍通街系。中國與東南亜嘅一帶一路將會成為世界上唯一能生存下去的地區。現時歐美海運嚴重擠塞將使美國人要挨一個昂貴難頂嘅聖誕,這只是災難的開始

去升假波做乜?話明系假波重去?不如去泰國布吉住一兩個月,那邊住宿又平好多,有靚海灘,食嘅野非常正。最多回港挨番21日酒店監都值啦

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-11-26 11:08 AM 發表

曱甴,長此下去與毒共存嘅國家將滅亡,這世界只有中國人。睇下世界現時貿易就知,中國仍然系世界上主要日常必需品供應國,冇左中國制造那些與毒共存歐美日澳國家就因冇哂能力去做出來,結果通貨膨脹,民不聊生,動亂不停,美國肺炎就散播加速,到時美國肺炎死屍通街系。中國與東南亜嘅一帶一路將會成為世界上唯一能生存下去的地區。現時歐美海運嚴重擠塞將使美國人要挨一個昂貴難頂嘅聖誕,這只是災難的開始
靠疫苗抗擊美國肺炎根本系最大錯誤,最新變種南非美國肺炎重利害,打齊三針都冇用。所以帶上口罩勤洗手系最有效使美國肺炎消失。如果歐美鬼吾系好似香港曱甴一樣,逄中必反,肯學中國共產黨抗疫手法,今天全世界已可歡樂一堂

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-26 07:19 AM 發表

經濟係點?無眼睇。

個班系台灣省嘅曱甴鄉土會員當然想香港變大疫埠,呢度有幾隻台獨曱甴

晒氣啦,又提

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]