• 瀏覽: 16,458
  • 回覆: 234
+16
漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅,惹來各界嘩然。除深灣道大型捕捉行動殺7隻野豬外,漁護署今日

漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅,惹來各界嘩然。除深灣道大型捕捉行動殺7隻野豬外,漁護署今日(24日)回覆東網時,承認再殺2隻野豬,涉及油麻地貨物起卸區及薄扶林道一油站,2地點分別各有1頭大型野豬,人員遂將其捕捉及人道毀滅。
有民間關注動物權益團體聯同北區區議會主席羅庭德今到長沙灣政府合署請願,希望漁護署暫緩獵殺行動,願意暫時收養被署方捕獲與絕育的野豬,到其位於流浮山的收容所,料可容納40至50頭野豬,待社會各界提出更好的方案再交回野豬,希望署方可以考慮,別再大開殺戒,漁護署代表其後接收請願信。

漁農署唔好畀人窒一窒就鳩縮, 每次出動唔好做大龍鳳做騷, 出動成棚人只係捉一隻野豬就當交差, 起碼每次都捉十隻八隻先至係做到嘢.
有人鳩吹要收容野豬, 即係又係大大的眾籌生意喇, 場主一定豬籠入水盤滿砵滿, 可以穿櫃桶底去買多幾層樓.  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211124/bkn-20211124123929605-1124_00822_001.html

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-24 11:57 PM 發表
漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅,惹來各界嘩然。除深灣道大型捕捉行動殺7隻野豬外,漁護署今日

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211124/photo/bkn-20211124123929605-1124_00822_001_fb.jpg?20211124223128

漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅 ...
我反而真係想漁護處捉到野豬之後俾佢地養喎!40-50隻,勁呀!

同埋佢地地方有幾大?真係容得下40-50隻?可以俾佢地走動嗎?

睇下佢地又點樣處理班野豬!

漁護署無視黃畜, 照計劃行事, 做得好.

貓狗唔會有體味, 但豬係有濃烈體味, 如果幾十隻豬集中一齊圈養, 附近空氣真係臭到嘔.

唔可以唔聽從民意.

再有野豬出現就先交給關主組勸導隻豬離開.
半粒鐘搞唔掂就漁護署接手

小,要養幾隻豬,政府無錢/地養?
以後野豬入市區傷人既一切開支醫藥費有人認頭咪暫緩囉

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-11-25 12:04 AM 發表

我反而真係想漁護處捉到野豬之後俾佢地養喎!40-50隻,勁呀!

同埋佢地地方有幾大?真係容得下40-50隻?可以俾佢地走動嗎?

豬的食量很大, 貓狗只係食少少.

建議活捉野豬, 先困住佢地, 再安排野豬關注組入去同D野豬溝通關注下先, 有咩事記得唔好救佢地

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-24 11:57 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211124/photo/bkn-20211124123929605-1124_00822_001_fb.jpg?20211124223128

漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅 ...
叫班偽善撚攞返屋企養。

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-11-25 12:04 AM 發表

跟手緊係眾籌昆儍仔錢喇咪邊有油水揾

使咩理班垃圾丫,如果聽日有人俾蛇咬,唔歺又話要保護啲蛇咩?

引用:
原帖由 kmake 於 2021-11-25 12:10 AM 發表
小,要養幾隻豬,政府無錢/地養?
以後野豬入市區傷人既一切開支醫藥費有人認頭咪暫緩囉
都好喎有事就揾野豬關注組負責所有費用,如果死人就告佢哋喺幫兇

引用:

冇錯
咩人咩機構有意見
就捉幾隻比佢地養

漁護署唔好三分鐘熱度,
市區發現野豬要立即消滅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]