• 瀏覽: 31,247
  • 回覆: 14
+6
引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-11-24 10:31 PM 發表
中國恢復為澳洲煤炭進口清關彭博社報道,中國在上個月由澳洲進口279萬噸煤炭,是中澳關係去年惡化以來,首次為

https://stream.881903.com/public/194c852cd3587b146c3f36ccc0042bb3/2021/10/2baeb8b8c0911ab7ff424cd86f0d6999.jpg

醜婦終須見家翁..
不跪不跪還須跪..
又走同去人地澳洲買炭  ...
不是中國跟你們買媒炭,照顧你們,澳洲一早完蛋喇!

引用:
原帖由 ufotonyyu 於 2021-11-24 11:27 PM 發表

有本事都可以唔好買😂😂

之前就話抵制  抵到自己無電用
再死死氣咁同人高價買番

咩操作? 真係7出國際
好快大陸人唔使捱走私貴貨有澳洲龍蝦食喇! 媒炭都買得,還在乎區區龍蝦嗎?

舊年澳洲人聖誕餐有平價龍蝦食,相信此情不再!

引用:
原帖由 Thomas87 於 2021-11-25 12:00 AM 發表
最攪笑係澳洲煤炭價低既時侯,大陸就唔買,現在澳洲煤炭價格倍升至US$236 就容許進口

https://ycharts.com/indicators/australia_coal_price
係鍾意買貴貨呀,吹咩!

睇見人回到語無倫次都幾好笑!

咁不利嘅報導就唔好回啦,好難兜㗎!

平嘢唔買買貴嘢,今次真係搬石頭砸自己的腳!

另一方面諗,情況唔係去到十分惡劣地步,絕不會跪低,唔買又買!

引用:
原帖由 sosoluck 於 2021-11-25 01:38 AM 發表
會唔會只係清關上年賴死唔肯走果批煤炭船咋,無聽過有中國商隊夠膽去幫襯袋鼠簽新合同喎,係放寬買都買左龍蝦先啦
係又有乜嘢分別? 成年唔清,做乜宜家要清?

東北好凍呢?

引用:
原帖由 Kelvinpwy 於 2021-11-25 02:12 AM 發表
不是講好寧願凍死,不買澳洲煤炭。甚會這樣?
形勢比人強,再鬥氣代價太大囉!

引用:
原帖由 ken-man 於 2021-11-25 04:05 AM 發表

吓! 而家連唔買人地啲野都唔敢認呀。
鬼叫黎個國家冇炭用呀。
當然喇,冇正式聖旨邊度算數㗎。

所以乜嘢限韓令,抵制澳洲煤炭,龍蝦,紅酒全部都係謠言,絕無其事!

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-11-25 09:31 AM 發表

你連邏輯都搞錯,通常比錢呢個先係大爺,難道有錢唔搵咩
現在頂唔住咪要接受現實囉
「通常比錢呢個先係大爺」

明白哂! 中美貿易中國享有龐大順差,美國佬俾咁多錢,唔怪得咁惡! 話禁運就禁運,話制裁就制裁!

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-11-25 09:48 AM 發表

看內容啦

報道指,這批澳洲煤炭可能是之前未獲清關而滯留港口,中國對上一次進口澳洲煤炭是在去年11月。有分析機構早前估計,截至上月,中國港口仍有約800萬噸的澳洲煤炭等候清關。
之前唔清關係乜嘢原因?  宜家點解又清呢?

東北好凍呢?

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-11-25 10:44 AM 發表

其實澳洲自己無九用,應該吊高嚟買。呢個時間民主澳洲應該向中國開天價,否則唔賣。唔係人地話買,即刻拿拿聲,賣都賣唔切咁,賣比中國。強硬要求中國買埋龍蝦、紅酒、木材嘛!正朱西國。
澳洲佬唔係話要打擊中國咩?呢個係最佳時機。
「澳洲佬唔係話要打擊中國咩?」

幾時講過?

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-11-25 01:51 PM 發表

同拹議不付咪撕毀囉,又幾大不了,好出其咩
歷史文件,冇任何現實意義。

引用:
原帖由 朋友號01 於 2021-11-25 04:05 PM 發表

而打飛機打到如痴如醉時曱甴完全忘記D澳洲船已經停泊在中國港口足足一年
係呀,所以宜家死死地氣要買,都應該真係好唔掂!

引用:
原帖由 朋友號01 於 2021-11-27 03:58 PM 發表

大量?中國一年用40億噸煤,今次清關279萬噸,不足千分之一,好大量呀
應該支持呀,澳洲佬上年生意今年收錢,今年零生意,明年唔知點開飯,唔支持點得呢?
既然係咁細數,徵不足道,咁點解要買呢?

引用:
原帖由 朋友號01 於 2021-11-27 04:04 PM 發表

我又問番你吖,既然咁大量,澳洲礦業成年冇錢收,損失大唔大呢又?
澳洲煤業巨頭生意升逾33%
中國對澳洲煤炭進口禁令之下,澳洲煤業巨頭Coronado反而大賺,上季實現價格飆升37%,帶挈收入增長超過33%,不但助其急速減債、改善財務狀況,更諷刺的是原來該企用旗下美國礦場去滿足中國市場的需求

CEO估中國進口禁令難持久

Coronado行政總裁(CEO)斯平德勒估計,北京不一定於短期內解除煤炭進口禁令,但長遠來看中國無法充分支持鋼鐵產量,故無法長期繼續實施該禁令。他表示,印度已成為該企於昆士蘭煤礦的主要輸出地,同時亞洲各地均見有強勁需求

另一家美國煤炭生產商Peabody周初公布,錄得7個季度以來最強勁的銷售,主要受惠當地發電商的動力煤消耗量增加,以及國際出貨量增加。

反觀內地,面臨冬季耗電耗煤高峰期,中國神華(01088)母企國家能源集團召開保供專題會議,要求旗下煤炭產業確保今季自產煤有序增產高產,具備達產條件的礦井,按全年產能的四分之一安排生產,拓寬煤源,增外煤引入,補充資源不足缺口。

國家發改委體改司副司長蔣毅表示,將全力做好大宗商品保供穩價工作,下一步將會同有關部門加強大宗商品價格監測分析,組織好後續的國家儲備投放,並持續加大期貨和現貨市場聯動監管力度,遏制過度投機炒作。

期銅曾挫近3% 失守一萬關

事實上,能源成本高企威脅到全球經濟增長,工業大宗商品,包括銅和鐵礦石價格已見下跌。被視為「經濟領先指標」的銅價扭轉早前升勢,倫敦期銅周四每噸曾跌破一萬美元,低見9,886.25美元,跌2.93%;期鋁昨日每噸跌2.15%,險守3,000美元關。

其他商品方面,紐約期油昨曾跌0.97%,低見每桶82.61美元;現貨金窄幅上落,每安士低見1,778.1美元,微跌0.3%。

https://orientaldaily.on.cc/content/產經/odn-20211022-1022_00202_005/澳洲煤業巨頭生意升逾33-

=======================================================================================================

澳洲有幾慘?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]