• 瀏覽: 19,850
  • 回覆: 316
  • 追帖: 3
成日話東江水 人地美國比大豆澳洲比煤 仲唔叫聲老豆?

熱賣及精選
中國是可憐澳洲,醒番D生意比你

引用:
原帖由 封完再玩過 於 2021-11-24 10:57 PM 發表

曱甴淨係識顛倒是非!
曱甴吾係識顛倒是非
系吾識分是非

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-11-24 10:31 PM 發表

中國恢復為澳洲煤炭進口清關彭博社報道,中國在上個月由澳洲進口279萬噸煤炭,是中澳關係去年惡化以來,首次為

https://stream.881903.com/public/194c852cd3587b146c3f36ccc0042bb3/2021/10/2baeb8b8c0911ab7ff424cd86f0d6999.jpg

醜婦終須見家翁..
不跪不跪還須跪..
又走同去人地澳洲買炭  ...
係呀, 中國又跪低呀,開唔開心呀?唔怪之件件黑黃俾人捉到就輕度弱智又精神有問題,得閒行下唔好坐咁多,俾個腦透下氣先得架

見到口嗅曱甴坐監就開心

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-11-25 01:16 PM 發表

清關嘰係滯留係港口成年嘰舊貨
運煤船隻已經到埗,船上煤炭已經屬於中國接受方,卸下煤炭責任歸中國接受方,而船隻必須獲得中國港口當局批准才能離開,其中一個條件是需要獲得中國接收方的同意。

不能在中國港口卸下煤炭的話及中國接收方又能在另一個國家尋找新的買家,中國港口當局在獲得中國接收方的同意之下,船隻可以離開中國港口去另一個國家的港口。換句話說,船隻到埗後的船租費用,一直付由中國接受方繳付,對中國接受方的好消息是澳洲焦煤升至每噸US$370,澳洲動力煤價格則倍升至每噸US$236。

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-11-25 02:29 PM 發表

法國潛艇合約呢?
咪就係不付協議,要一步到位最強嘅核潛,法國佬俾唔到咪撕毀囉,法國亦接受毀約冇告澳州,雙方接受就可以了

引用:
原帖由 ~CHEMISTRY~ 於 2021-11-25 08:18 PM 發表

成日話東江水 人地美國比大豆澳洲比煤 仲唔叫聲老豆?
事實上老美柒總統日日9叫要求中國買大豆叫到落埋台中國先買少少, 澳洲發毛煤船就係跪足一年, 唔只叫老豆, 叫阿爺添呀

引用:
原帖由 Thomas87 於 2021-11-25 11:52 PM 發表

運煤船隻已經到埗,船上煤炭已經屬於中國接受方,卸下煤炭責任歸中國接受方,而船隻必須獲得中國港口當局批准才能離開,其中一個條件是需要獲得中國接收方的同意。

不能在中國港口卸下煤炭的話及中國接收方又能在另一個國家尋找新的買家,中國港口當局在獲得中國接收方的同意之下,船隻可以離開中國港口去另一個國家的港口。換句話說,船隻到埗後的船租費用,一直付由中國接受方繳付,對中國接受方的好消息是澳洲焦煤升 ...
係外面拋wor......
之前係去第度換船員再排過

可能和傳出莫里森因醜聞辭職有關係。。。

即是莫里森有機會辭職。

引用:
原帖由 Thomas87 於 2021-11-25 11:52 PM 發表

不能在中國港口卸下煤炭的話及中國接收方又能在另一個國家尋找新的買家,中國港口當局在獲得中國接收方的同意之下,船隻可以離開中國港口去另一個國家的港口。換句話說,船隻到埗後的船租費用,一直付由中國接受方繳付,對中國接受方的好消息是澳洲焦煤升 ...
哦, 呢一年來D澳洲船不斷離開港口去換船員返來再排過, 賣曬新聞㗎, 船上仲要載住你所謂"一年前已經屬於中國買方嘅煤炭", 而船員又大多係同中國交惡嘅印度人, 中國就俾錢養住班阿差車住自己D貨漂洋過海出出入入.
你覺得呢個講法好合情合理? 我真係祝福你

九牛一毛

引用:
原帖由 jiao886 於 2021-11-26 10:14 AM 發表

九牛一毛
D儍黃不學無術, 連數字都唔check下就出來柒.
中國媒炭消秏每年40億噸, 依家澳洲發毛煤只清關279萬噸, 不到中國年用量千分之一, 即係只夠中國用幾小時.
為左果啲屎咁多貨澳洲船在港口拋足一年, 果種乞食求生毅力真係值得欽敬

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-11-25 12:14 PM 發表

順水人情咯。。。。d 船員已經1年沒有下船了
之前係咪話D船員被困係船上,又無錢又無飯食?

需要進行人道救援啊。

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-11-26 09:51 AM 發表

咪就係不付協議,要一步到位最強嘅核潛,法國佬俾唔到咪撕毀囉,法國亦接受毀約冇告澳州,雙方接受就可以了
以你邏輯,中國亦無錯。中國話澳洲貨有問題,所以嘛唔買囉!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]