• 瀏覽: 31,462
  • 回覆: 316
+6
引用:
原帖由 封完再玩過 於 2021-11-27 01:42 PM 發表

好適用於踎緊監嘅曱甴正碌柒,早知今日何必當初
支持國家大量買入澳洲煤

引用:
原帖由 封完再玩過 於 2021-11-27 01:42 PM 發表

好適用於踎緊監嘅曱甴正碌柒,早知今日何必當初
曱甴話拉佢坐監,坐完始終都要放佢出來,所以佢始終都是贏了,咁佢就真是大贏家了

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-11-27 03:02 PM 發表

咁贏定輸
今年零生意,係人地港口踎足一年先出番上年一少部份貨,一年營業額分幾年收,梗係輸到仆街啦。
你覺得係贏?你咪試下幾年出一次糧又羸下囉

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-11-27 01:10 PM 發表

下次就加埋條數落去架啦,除非永遠冇下次,仲有今年鉄礦價又升了2倍,永遠搬石頭砸自己隻腳
下次?好呀!加番落去燒俾澳洲餓死晒果d礦業人員囉?大大力砸佢地d腳!死人唔會痛架

引用:
原帖由 kitfit 於 2021-11-27 03:37 PM 發表

支持國家大量買入澳洲煤
大量?中國一年用40億噸煤,今次清關279萬噸,不足千分之一,好大量呀
應該支持呀,澳洲佬上年生意今年收錢,今年零生意,明年唔知點開飯,唔支持點得呢?

引用:
原帖由 朋友號01 於 2021-11-27 03:58 PM 發表

大量?中國一年用40億噸煤,今次清關279萬噸,不足千分之一,好大量呀
應該支持呀,澳洲佬上年生意今年收錢,今年零生意,明年唔知點開飯,唔支持點得呢?
既然係咁細數,徵不足道,咁點解要買呢?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-11-27 04:00 PM 發表

成百隻乞兒船係你屋企門口哀嚎一年喎先生,你頂得順呀?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-11-27 04:00 PM 發表

估計當施捨俾乞兒咁,真宅心仁厚也

引用:

我又問番你吖,既然咁大量,澳洲礦業成年冇錢收,損失大唔大呢又?

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-11-27 03:02 PM 發表

咁贏定輸
問澳洲煤商啦!

引用:
原帖由 朋友號01 於 2021-11-27 04:04 PM 發表

我又問番你吖,既然咁大量,澳洲礦業成年冇錢收,損失大唔大呢又?
澳洲煤業巨頭生意升逾33%
中國對澳洲煤炭進口禁令之下,澳洲煤業巨頭Coronado反而大賺,上季實現價格飆升37%,帶挈收入增長超過33%,不但助其急速減債、改善財務狀況,更諷刺的是原來該企用旗下美國礦場去滿足中國市場的需求

CEO估中國進口禁令難持久

Coronado行政總裁(CEO)斯平德勒估計,北京不一定於短期內解除煤炭進口禁令,但長遠來看中國無法充分支持鋼鐵產量,故無法長期繼續實施該禁令。他表示,印度已成為該企於昆士蘭煤礦的主要輸出地,同時亞洲各地均見有強勁需求

另一家美國煤炭生產商Peabody周初公布,錄得7個季度以來最強勁的銷售,主要受惠當地發電商的動力煤消耗量增加,以及國際出貨量增加。

反觀內地,面臨冬季耗電耗煤高峰期,中國神華(01088)母企國家能源集團召開保供專題會議,要求旗下煤炭產業確保今季自產煤有序增產高產,具備達產條件的礦井,按全年產能的四分之一安排生產,拓寬煤源,增外煤引入,補充資源不足缺口。

國家發改委體改司副司長蔣毅表示,將全力做好大宗商品保供穩價工作,下一步將會同有關部門加強大宗商品價格監測分析,組織好後續的國家儲備投放,並持續加大期貨和現貨市場聯動監管力度,遏制過度投機炒作。

期銅曾挫近3% 失守一萬關

事實上,能源成本高企威脅到全球經濟增長,工業大宗商品,包括銅和鐵礦石價格已見下跌。被視為「經濟領先指標」的銅價扭轉早前升勢,倫敦期銅周四每噸曾跌破一萬美元,低見9,886.25美元,跌2.93%;期鋁昨日每噸跌2.15%,險守3,000美元關。

其他商品方面,紐約期油昨曾跌0.97%,低見每桶82.61美元;現貨金窄幅上落,每安士低見1,778.1美元,微跌0.3%。

https://orientaldaily.on.cc/content/產經/odn-20211022-1022_00202_005/澳洲煤業巨頭生意升逾33-

=======================================================================================================

澳洲有幾慘?!

引用:

計數你識掛,一年365日,千份一係幾多呀?幾粒鐘!只夠中國用幾粒鐘果啲屎咁多煤,班乞兒要風餐露夙一年先出到貨!
對班乞兒來講就大大大量
話中國跪,恭喜晒,又乞到食又有飛機打,雙重享受

中國買澳洲煤,試水溫,唔會咁易恢復進口

引用:
原帖由 朋友號01 於 2021-11-27 03:58 PM 發表

應該比錢澳洲賺,唔應該拎石頭x自己腳。

引用:
原帖由 kitfit 於 2021-11-27 05:49 PM 發表

應該比錢澳洲賺,唔應該拎石頭x自己腳。
依家俾左啦,但d乞兒似乎唔滿意繼續拎石頭砸自己腳,梗係想餘下果800萬噸係海上漂多三五七年頂喇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]