• 瀏覽: 37,451
  • 回覆: 332
  • 追帖: 2
+2
食煙的代價真是很大。今日網上流傳一條長約一分鐘的車cam片,拍攝時間為昨日(23日)早上11時55分,片中所見一名身穿黃色外套、沒有戴口罩的男子從一輛新界的士落車,之後緩緩走到車尾位置,當時他左手正夾住一支正點燃的香煙,未幾大約5名身穿黑色背心、懷疑是控煙辦的職員上前,要求他停止手上的動作,又要求他出示身份證準備作出票控,片段就此結束。

消息指,該名黃衫男子為的士司機,事發時該輛新界的士正停泊在屯門一公共運輸交滙處內,而他正在車內食煙,所以沒有戴口罩。當他落車時手上夾住一支煙,所以被控煙辦票控罰款1,500元,另外又以第599I章《預防及控制疾病(佩戴口罩)規例》發出罰款通知書,需繳付定額罰款5,000元,合共6,500元。

有網民看畢片段後笑言「夾得啱啱好咁」,指的士司機剛下車,數名控煙辦的職員立即走近,簡直是「黃雀在後」,「一嘢就唔見6500蚊」、「個場景好似當年『軟硬製造』嘅失驚無神恭喜你咁嘅」、「成班人衝埋嚟,即時諗起日本啲整人節目」、「白做一日都不夠,各位司機要留意。」

翻查資料,自2007年1月1日起,所有室內公共運輸交滙處已列為禁煙區,根據《吸煙(公眾衞生)條例》(第371章)規定,任何人不得於禁煙區內吸煙或者攜帶燃點著的香煙、雪茄或煙斗,違者定額罰款1,500元。

幾千蚊只係需要幾十秒

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1779592/即時-港聞-的哥巴士站內食煙-落車秒速遭控煙辦票控-網民-白做一日

請五個公務員ㄧ齊去捉ㄧ個食煙 唔怪得正苦話無錢

引用:
原帖由 D9L 於 2021-11-24 11:13 PM 發表
請五個公務員ㄧ齊去捉ㄧ個食煙 唔怪得正苦話無錢
單獨行動比人打鑊甘

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-11-24 11:18 PM 發表

單獨行動比人打鑊甘
苛政猛於虎 官迫民反

引用:
原帖由 D9L 於 2021-11-24 11:23 PM 發表

苛政猛於虎 官迫民反
刁民就刁民喇百般藉口委過於人

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-11-24 11:24 PM 發表

刁民就刁民喇百般藉口委過於人
唔合政府意就係刁民? 忠誠廢物

引用:
原帖由 D9L 於 2021-11-24 11:27 PM 發表

唔合自己心意就做刁民,曱甴想維……香港咁唔自由仲留係度托咩

引用:
原帖由 D9L 於 2021-11-24 11:27 PM 發表

禁煙區吸煙就係正確?為反而反正垃圾!

引用:

守法=忠誠?你被洗腦得太嚴重了

引用:
原帖由 阿努阿圖阿圖 於 24/11/2021 11:30 PM 發表

禁煙區吸煙就係正確?為反而反正垃圾!
咪係,冇錢去打劫比人拉左, 又話苛政猛於虎,冇錢唔比打劫咩  官迫民反

你唔犯錯就揾唔到位入你

引用:
原帖由 siuroy123 於 2021-11-24 10:17 PM 發表
食煙的代價真是很大。今日網上流傳一條長約一分鐘的車cam片,拍攝時間為昨日(23日)早上11時55分,片中所見一名身穿黃色外套、沒有戴口罩的男子從一輛新界的士落車,之後緩緩走到車尾位置,當時他左手正夾住一支正點燃的香煙,未幾大約5名身穿黑色背心、懷疑是控煙辦的職員上前,要求他停止手上的動作,又要求他出示身份證準備作出票控,片段就此結束。

消息指,該名黃衫男子為的士司機,事發時該輛新界的士正停 ...
good job最憎2手煙

揸的士一日賺6500?
咁咪好好搵?

咁多地方唔去食徧要去禁煙區食煙?
點解咁多人視法律如無物?

引用:
原帖由 siuroy123 於 2021-11-24 10:17 PM 發表

消息指,該名黃衫男子為的士司機,事發時該輛新界的士正停 ...
DC一日做到$6500?

係自己架車入面食 仲可以拗下!依家捉到正

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]