• 瀏覽: 2,179
  • 回覆: 13

【有線新聞】一名送貨員在社交平台揚言要令學警無法畢業,刑事恐嚇罪成,在東區法院被判監七個半月。
22歲被告楊惠俊,被控去年2月12日運送司華力腸往香港警察學院途中,聲稱「一時貪玩」在社交平台揚言要全部學警無法畢業。
裁判官判刑時指有學警擔心因而不能順利畢業,法庭有責任保護他們的人身安全,不接受被告只是「戲言」的說法。指他的言論經過思考,涉案帳戶追蹤者人數眾多,明顯有意圖向警方作出威嚇,以九個月監禁為量刑起點,考慮被告初犯、有歉意,判監七個半月,即時收監。

乜嘢叫口多身賤,此乃一例證!

新聞來源連結:

http://cablenews.i-cable.com/ci/news/article/37/778054

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
哈哈~又多隻傻西曱甴監躉,
係真受靶,唔同喺鄉土入冊咁過癮喎!

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-11-24 04:29 PM 發表
原來咁都可以入罪,香討呢度大把人恐嚇我,睇嚟我可以去報警
係就快啦

22歲被告楊惠俊,被控去年2月12日運送司華力腸往香港警察學院途中,聲稱「一時貪玩」在社交平台揚言要全部學警無法畢業。

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-11-24 04:25 PM 發表

【有線新聞】一名送貨員在社交平台揚言要令學警無法畢業,刑事恐嚇罪成,在東區法院被判監七個半月。
裁判官判刑時指有學警擔心因而不能順利畢業,法庭有責任保護他們的人身安全,不接 ...
呢隻曱甴唔係口多,係手多

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-11-24 04:29 PM 發表
如果真係有人刑事恐嚇師兄,我支持師兄報警
不過講實唔好口窒喎
入唔入罪我相信呢度好多網友想見師兄盧山真面目

又一隻曱甴入去享受精彩人生

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-11-24 06:31 PM 發表
又一隻曱甴入去享受精彩人生
可惜監內只有雞亦,冇司華力腸食!

引用:
邊個恐嚇你?
快啲報警

儍仔做傻事

貪玩變入獄,你簡直係第一人

引用:
原帖由 monitor 於 2021-11-24 07:09 PM 發表
儍仔做傻事
曱甴傻仔學人做文宣狗鳩吹,
點知瀨嘢入冊變監躉!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]