• 瀏覽: 1,900
  • 回覆: 17
  (星島日報報道)美國總統拜登昨日宣布,他已下令從美國戰略儲備釋出五千萬桶石油,與其他國家包括中國、印度、日本等聯手平抑飆漲的能源價格。一

美國要求各國釋出石油儲備,但個個國家都是求求其其敷衍了事,美國最後唯有自己拿出五千萬桶,但對油價的影響有多少,卻暫時不知。

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 國際-美釋5000萬桶戰略石油壓抑油價

點解老美唔乘機加大開採自己的頁岩油,齊齊賺返筆呢?
壓抑油價喎?老美自己艦隊就是全世界最大的汽油揮霍國呢,壓抑就可以慳軍費嗎?可以為全球「減排」嗎?

吊你老美係石油輸出大國,自己大L把石油能源唔開採,要求中國,印度,日本呢d石油輸入國,消耗自己的石油儲備,吊你老美都癡L線的。😂😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-11-24 09:31 AM 發表
壓抑油價喎?老美自己艦隊就是全世界最大的汽油揮霍國呢,壓抑就可以慳軍費嗎?可以為全球「減排」嗎?
拜登就係反對開採頁岩油 (民主黨係反炭排放)
所以老美政策咁亂+自傷茅盾唔係冇原因

宣佈完之後 油價反而升
要解決油價問題 要產油國增產
但opec就有意減產
老實講句 美國呢頭放油 轉頭就會被人買返
無法 美國自己印太多錢 炒貴具有投資炒賣價值產品
總之 美國一日唔收水 一日都唔好諗可以控制到物價

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-11-24 09:31 AM 發表
美國政府都叫唔郁啲私人企業增產

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-11-24 09:35 AM 發表

美國政府都叫唔郁啲私人企業增產
因為老美話要加稅,要拿私企開刀囉,仲要徵收富人稅!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-11-24 09:22 AM 發表
  (星島日報報道)美國總統拜登昨日宣布,他已下令從美國戰略儲備釋出五千萬桶石油,與其他國家包括中國、印度、日本等聯手平抑飆漲的能源價格。一

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/d24e6f09a97dadb55b8125fd3dc1e8fc/stheadline/inewsmedia/20211124/_2021112404404910455.jpg
老美又第一

火燒後欄.

杯水車薪

不過油價冇回落。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-11-24 08:43 PM 發表

大佬
軍艦燒的系柴油和航空煤油
唔系汽油
係嘅,冇錯,軍艦唔係用汽油的!
所以,美國釋放的5000萬桶戰略石油,絕對可以提煉出汽油柴油同媒油,足夠美軍使用幾個月!
而新聞剛說,美國所釋放的5000萬桶,比預期為少,所以油價沒大變動呢!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-11-24 09:22 AM 發表

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/d24e6f09a97dadb55b8125fd3dc1e8fc/stheadline/inewsmedia/20211124/_2021112404404910455.jpg
全世界一日消耗九千幾萬桶石油

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]