• 瀏覽: 75,532
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
+37
引用:
原帖由 人一黃腦便殘 於 2021-11-24 01:38 AM 發表

呢D八卦網民自已都係半桶水, 呢種電器設計只適宜揾師父真接駁落保險掣,冇人叫你用插蘇喎
任何BS 13A插頭一定有fuse, 如果真喺驚的話,可以換埋水氣蘇,咁一定安全

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-11-24 01:40 AM 發表
香港人慣左未了解先吊。

我特登走上淘寶看了, 好多人買, 又一偉大發明。 

暫時睇, 是安全的。 

https://img.alicdn.com/imgextra/i1/2204106100400/O1CN01wsq8Jz1EpF3IK01vS_!!2204106100400.jpg
很多香港人無電工常識就話危險,其實只要用香港13A插蘇頭就一定安全,因為任何MCB 13A蘇已經有RCD或者水氣制,其實洗乜咁驚?有A0以上不防討論吓

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-11-24 12:24 PM 發表

如果你有牌就大撚鍋了
法例唔搵啦!自己睇天書啦!
我已經用咗幾年,已經更換水氣蘇,用到依家無問題,如果根足例,死得

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-11-24 12:24 PM 發表

如果你有牌就大撚鍋了
法例唔搵啦!自己睇天書啦!
再講,機電處啲例已經outdated

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-11-24 01:12 PM 發表

用到依家無問題
就代表無問題?以後都無問題?人人學你咁用都一樣無問題?咁要電器條例做乜
如果跟足例,死得
呢句仲攞命
發個牌比你就因為你識例要你跟例,你竟然同一個無牌嘅人諗法一樣,真係無言了
我想問,我每條fuse 已用RCD, 廚房每蘇也用水氣蘇,廁所也一樣有13A水氣蘇,咁有何問題?做工程要安全之餘亦要識轉彎才搵到食

引用:
原帖由 2x4 於 2021-11-24 02:55 PM 發表

師享 供電手測 浴室同廚房靠近有水的位置要用特定低壓電器用品的 你試試申請供電 用你所說的方法 可不可以供電給你 識就比你嚇死 吾識就笑死 呵呵
又係果句,香港廚房及廁所咁細,如果全部跟BS, 根本冇可能,你看看宜家啲公屋廚房電位,根本無安全距離

引用:
原帖由 2x4 於 2021-11-24 02:55 PM 發表

師享 供電手測 浴室同廚房靠近有水的位置要用特定低壓電器用品的 你試試申請供電 用你所說的方法 可不可以供電給你 識就比你嚇死 吾識就笑死 呵呵
再講少少,宜家有幾多個裝修單位完工前會入WR1 ?

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-11-24 03:09 PM 發表

有咩咁好笑?唔識咪自己走去電器舖問下,買個13M插頭咪知係咪囉。
大家而家講嘅係一般人理解嘅嘢,冇人同你講咩專業名詞。咪響度扮高深。
喺13AMP , 唔喺13M

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-11-24 03:29 PM 發表

我覺得係咪漏電, 都係睇電線膠用耐左會唔會批口, 電線外露濕水.
不過呢啲安裝都好少郁, 批口機會唔大.
所以如果要裝唔喺話無可能,但一定要換埋水氣蘇咁就永遠安全,做電一定要跟供電則例,呢一點我唔反對,但如果一定要裝的話唯有轉吓灣換RCD及水氣蘇

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-24 03:28 PM 發表

一漏電應trigger 到家居漏電斷路裝置,另外,我做這水龍頭都應有類似設計,相信用得tcl這個牌子的話,設計者有考慮這個安全!
TCL根本很安全,很多香港人對國內嘢有偏見,反而我驚水壓是否適合香港用,畢竟國內水壓比香港細很多

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-11-24 02:38 PM 發表

"3000w咁高電壓 " .....    物理我讀到 中五 是否太入門 所以唔明你講乜 ?
3000w 只是rating power, 電壓一樣220

引用:
原帖由 2x4 於 2021-11-24 03:35 PM 發表

師兄 供電守則是這樣的 多是供電後加改 沒發意外就無事 一但發生意外 持牌人要承擔所有責任 除左僱主叫你非法安裝 不用加簽設備加改証明書 你可介紹出面的師父給他做 不要自己做 這樣無得追究 如果你有牌的 明知犯法都做 有意外起來 所有責任有牌的承擔 明白無 🙏
有時出面做電,要過得自己過得人,以前未有RCD及水氣蘇,廁所加電位都危險,但宜家新出很多device後變成方便又安全。留意吓依家很多商場廁所也裝自動沖廁(220V)

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-24 03:28 PM 發表

一漏電應trigger 到家居漏電斷路裝置,另外,我做這水龍頭都應有類似設計,相信用得tcl這個牌子的話,設計者有考慮這個安全!
如果直接占落接線蘇(即肚池蘇)便少少危險,因為接線蘇是固定電力裝置,可能無經水氣制

引用:
原帖由 054D 於 2021-11-24 03:54 PM 發表

淘寶其實有講明用咩電線。
用2.5線已經可以

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]