• 瀏覽: 75,540
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+37
難得有隻仇港女L眼中嘅港女buy,-應該支持用落去,人地都冇事

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-11-24 03:34 AM 發表

我到而家都好唔明,回歸前幾十年都係用緊圓腳的 15 A 插座同插頭,
做乜回歸前突然間跟晒英國人行方腳的 13 A 插座同插頭,
澳洲同美國,大陸,日本都係行扁腳,歐洲大部份地區行細圓腳,
係香港咁特別跟英國玩。
而家回歸啦,為乜唔轉行扁腳?
冇L知三腳有水線,有灰屎保你安全呀,你可以唔L用

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-11-24 09:12 PM 發表

我有講過要用無水線的插頭的嗎?
你邊集 c 眼睇到?
係呀咪柒用啦

引用:
原帖由 alexfht 於 2021-11-24 09:53 PM 發表

邊個話有fuse就保安全?
唔保安全,咁用來做乜呀,冇用做乜要有呀

引用:
原帖由 alexfht 於 2021-11-25 02:41 AM 發表

fuse係可以提高安全性, 但不正確使用係唔能夠確保一定安全
咁即係啦,廢噏

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-25 02:10 PM 發表

但有rcd的漏電保護守尾們,所以唔太擔心
都是同一功用,不過一種是—次性,另一種可還原

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-25 08:21 PM 發表

唔係,
功用不同,
RCD係主要保護觸電的人, 而Fuse係保護線路唔過載

Residual-current Device (RCD) and the Electronic Fuse. The main difference between a safety switch (or RCD) and a circuit breaker (often referred to as a ...
都係保護,有咩分別

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-26 11:13 AM 發表

一個係一感應漏電就300ms跳制,

但fuse/mcb係有這功能,所以法定插蘇mcb前要加上rcd!
嗱之前笑話灰屎唔係保護學嘢啦

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-26 03:26 PM 發表

fuse功用在保護條線

因為過載會產生高温,膠皮温度是最高頂76度,但銅線過載個產生幾百度高温,會燒熔膠皮,引起火警!

這就是fuse的功用,一過載,就熔繼電力聯繫,break the circuit
嗱大家學嘢啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]