• 瀏覽: 75,704
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+37
引用:
原帖由 freemond 於 2021-11-24 01:07 AM 發表

痴線架
咁細個熱水器有3000w咁高電壓,
電死or爆炸件電器唔係香港買無人負責
癡線㗎
功率當咗電壓

引用:
原帖由 人一黃腦便殘 於 2021-11-24 01:38 AM 發表

呢D八卦網民自已都係半桶水, 呢種電器設計只適宜揾師父真接駁落保險掣,冇人叫你用插蘇喎
或者拖個15A蘇位都得。大陸係有10A同15A插頭之分,香港好多網民冇呢啲知識就買番嚟用確係維修

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-11-24 01:40 AM 發表
香港人慣左未了解先吊。

我特登走上淘寶看了, 好多人買, 又一偉大發明。 

暫時睇, 是安全的。 

https://img.alicdn.com/imgextra/i1/2204106100400/O1CN01wsq8Jz1EpF3IK01vS_!!2204106100400.jpg
TCL係國內家電大牌子,基本嘅電器安規一定合乎嗮啦,只係香港嘅用家唔識得正確使用

引用:
原帖由 鈣C寶 於 2021-11-24 11:39 AM 發表

熱水器唔會用插蘇㗎!

係喎,冇跟插頭🔌,要自己夾線

引用:
原帖由 鈣C寶 於 2021-11-26 09:31 AM 發表

蘇底 插蘇都唔合香港安全規格!而且近水喉地方咁樣安裝, 非常危險!
其實識得改,大可以買個大陸規格嘅蘇底嚟用。當然要有牌嘅電工師傅安裝啦。方便使用好多國內電器

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-26 09:36 AM 發表

但佢跟了橙色那包漏電保護插×!
係,嗰個漏電保護器好有用,一定要安裝。不過佢係用國內插腳,香港嘅英式13A蘇底唔啱插,所以要搵電工師傅改蘇底

引用:
原帖由 alee001 於 2021-11-26 03:47 PM 發表
原因係淘寶貨賣得平,如果想同物件係美國亞馬遜話made in USA賣過千銀,你就會信安全.
我有同事on dog dog去 美國網購太陽能電池板,以為會正d, 結果咪又係made in China

引用:
原帖由 鈣C寶 於 2021-11-26 10:00 AM 發表

插座=(蘇底) 唔係香港三腳插座(蘇底)呀!
熱水器唔係用插蘇!!!所以來貨發無裝!!要用以下呢啲
才安全!

我會選擇用國內15A蘇底,咁就可以用埋跟機嗰個漏電保護器

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]