• 瀏覽: 75,676
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+37
引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-11-24 01:58 AM 發表
3000w, 一開就三千 W? 
有乜出奇, 唔係點做到即熱, 風筒一開都過千W啦

3000W, 220V去計, 都講緊行超過13A, 13A三腳蘇頂唔到, 要用4份3匹冷氣機個啲15A圓腳蘇至得

引用:
原帖由 TPMANAGER 於 2021-11-24 10:45 AM 發表

唔係化? 3/4匹冷氣都要用15A大圓腳插蘇? 會唔會誇咗D呢?
4分3匹冷氣本身已經跟15A圓腳插,只係你唔知啫,你試下問啲冷氣師父

引用:
原帖由 TPMANAGER 於 2021-11-24 10:45 AM 發表

唔係化? 3/4匹冷氣都要用15A大圓腳插蘇? 會唔會誇咗D呢?
機器有所謂起動電流, 你講0既10A只係平時大部份時間行機0既電流, 起動電流比平時電流大兩三成係好平常, 所以冷氣機尤其3/4匹, 原廠條電線係跟15A圓腳, 一匹以上個啲可能連圓腳插都可能唔俾你, 要你直入曲架掣

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-11-24 03:34 AM 發表

我到而家都好唔明,回歸前幾十年都係用緊圓腳的 15 A 插座同插頭,
做乜回歸前突然間跟晒英國人行方腳的 13 A 插座同插頭,
澳洲同美國,大陸,日本都係行扁腳,歐洲大部份地區行細圓腳,
係香港咁特別跟英國玩。
而家回歸啦,為乜唔轉行扁腳?
13A英國方腳頭其實設計係比較安全, 你留意下佢一隻腳係啡色, 一隻係藍色, 顏色部份其實係唔通電, 通電部份只有佢個端頭位置, 咁設計有咩好處, 就係當你半拔插0既狀態底下, 如果你手指接觸到個兩個腳, 係唔會獨電, 相返如果係扁腳插, 已經獨電,如果你屋企有細路,就去玩電掣抆插蘇,扁腳被電機會遠遠大過方腳

引用:
原帖由 waiwai2017168 於 2021-11-24 09:28 AM 發表

我早兩年用電熱水爐, 約2000W, 都要直駁電箱攞電, 3000w用13A頭, 冇解
直駁電箱攞電, 電箱如果係駁16A fuse, 係可以獨立俾晒16A俾你個熱水爐, 但一般牆身所謂13A, 並唔係每個都有獨立fuse係電箱, 例如你廚房有5個13A牆蘇, 其實呢5個蘇係駁埋一齊去一條32A fuse係電箱到, 即係呢5個蘇係共用32A, 如果你個水喉一個蘇都食13A, 你其餘4個蘇就只淨返32A-13A=19A共用, 如果呢四個蘇就駁電飯煲, 又電櫃, 咁你可以想像到會發生咩事, 3000w 13A(其實13A唔夠大, 要15A蘇)唔係唔得, 你其餘4個蘇無用其他大型電器咪得囉, 但問題, 一般唔識電市民, 又點會知呢啲事, 難聽啲講, 見有位就插

引用:
原帖由 zxcvv 於 2021-11-24 02:52 PM 發表

你咁講韓仔個插頭仲安全
其實係架, 圓型成個藏晒入去, 問題係, 好多野都有政治因素和利益輸送, 多啲人用英國插頭, 啲錢去邊?  心照啦

引用:
原帖由 中午橙色的結他 於 2021-11-24 09:35 AM 發表

扁腳好似冇水線,漏電會好危險
其實有水線, 不過睇到你會覺得麻撚煩

附件

XNbfX.jpg(303.38 KB)

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-11-25 09:33 AM 發表

最弊是220V
如果產品品質做得不好
又買了自己可安裝電熱水龍頭

又無在水喉加多條粗水線作bonding 水線
有漏水流入去帶電部份
帶電部份又無防水密封(落黑水膠封死)

不知道可不可以
中心抽頭接頭
兩條發熱線之間接駁抽頭接地
就算漏水漏電都只是110V

本層有漏電電子你路斷路更加好
其實你有無諗過, 本身條水喉已經係地線, 仲邊有需要俾多條水線, 就算你俾條水線佢, 咪又係駁返去條水喉到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]