• 瀏覽: 75,610
  • 回覆: 628
  • 追帖: 1
+37
網民是井蛙,一看到淘寶便喊大陸製造,不合規格,危險。又唔睇乜品牌。

引用:
原帖由 安迪2000 於 24/11/2021 03:05 發表

層主,3000w係功率,唔系電壓,唔好獻醜啦
220V(電壓)×13A(電流)=2860W(功率),唔識就不要獻醜啦。

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 24/11/2021 03:34 發表

我到而家都好唔明,回歸前幾十年都係用緊圓腳的 15 A 插座同插頭,
做乜回歸前突然間跟晒英國人行方腳的 13 A 插座同插頭,
澳洲同美國,大陸,日本都係行扁腳,歐洲大部份地區行細圓腳,
係香港咁特別跟英國玩。
而家回歸啦,為乜唔轉行扁腳?
八十年代已開始轉用13A播頭,因為有保險絲,15A無。後來仲立例。

中國貨, 確係勁.

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-11-24 02:56 AM 發表
3000W, 220V去計, 都講緊行超過13A, 13A三腳蘇頂唔到, 要用4份3匹冷氣機個啲15A圓腳蘇至得
終於見到個理性回覆,普通13A牆腳插頭根本支持唔到3000W電器。

挑 ! 係香港買咪一樣係淘寶貨。

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-11-24 08:08 AM 發表
網民是井蛙,一看到淘寶便喊大陸製造,不合規格,危險。又唔睇乜品牌。
內地米家有一款 1500 watts. 安全好用

引用:
原帖由 freemond 於 2021-11-24 01:07 AM 發表

痴線架
咁細個熱水器有3000w咁高電壓,
電死or爆炸件電器唔係香港買無人負責
watt係電壓?

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-11-24 01:40 AM 發表
香港人慣左未了解先吊。

我特登走上淘寶看了, 好多人買, 又一偉大發明。 

暫時睇, 是安全的。 

https://img.alicdn.com/imgextra/i1/2204106100400/O1CN01wsq8Jz1EpF3IK01vS_!!2204106100400.jpg
班友講左廿年會爆炸😂,井底生活係幾好,與世無爭,但真係唔好出黎柒。

香港醫生讀咁多書,又係英國人教岀嚟,咪又係會失手醫療事故醫死人。香港啲新移民就係馮中必反。

偏見呢樣野好難令人改變,好多人用價錢去判斷,當然安裝亦要求專業。
諗吓一間做十幾億人生意既公司,會吾會太on9。

有事才算

引用:
原帖由 panaheco 於 2021-11-24 08:21 發表

終於見到個理性回覆,普通13A牆腳插頭根本支持唔到3000W電器。
或者駁20A接線蘇都未定呢

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-11-24 01:40 AM 發表
香港人慣左未了解先吊。

我特登走上淘寶看了, 好多人買, 又一偉大發明。 

暫時睇, 是安全的。 

https://img.alicdn.com/imgextra/i1/2204106100400/O1CN01wsq8Jz1EpF3IK01vS_!!2204106100400.jpg
最慘係裝果個唔安全

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]