• 瀏覽: 75,600
  • 回覆: 628
  • 追帖: 1
+37
引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-26 03:26 PM 發表

fuse功用在保護條線

因為過載會產生高温,膠皮温度是最高頂76度,但銅線過載個產生幾百度高温,會燒熔膠皮,引起火警!

這就是fuse的功用,一過載,就熔繼電力聯繫,break the circuit
嗱大家學嘢啦

引用:
原帖由 鈣C寶 於 2021-11-26 09:31 AM 發表

蘇底 插蘇都唔合香港安全規格!而且近水喉地方咁樣安裝, 非常危險!
其實識得改,大可以買個大陸規格嘅蘇底嚟用。當然要有牌嘅電工師傅安裝啦。方便使用好多國內電器

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-26 09:36 AM 發表

但佢跟了橙色那包漏電保護插×!
係,嗰個漏電保護器好有用,一定要安裝。不過佢係用國內插腳,香港嘅英式13A蘇底唔啱插,所以要搵電工師傅改蘇底

引用:
原帖由 alee001 於 2021-11-26 03:47 PM 發表
原因係淘寶貨賣得平,如果想同物件係美國亞馬遜話made in USA賣過千銀,你就會信安全.
我有同事on dog dog去 美國網購太陽能電池板,以為會正d, 結果咪又係made in China

引用:
原帖由 鈣C寶 於 2021-11-26 10:00 AM 發表

插座=(蘇底) 唔係香港三腳插座(蘇底)呀!
熱水器唔係用插蘇!!!所以來貨發無裝!!要用以下呢啲
才安全!

我會選擇用國內15A蘇底,咁就可以用埋跟機嗰個漏電保護器

引用:
原帖由 做乜很 於 2021-11-27 06:59 AM 發表

我會選擇用國內15A蘇底,咁就可以用埋跟機嗰個漏電保護器
如果係15Amp插座, 當然更好

我有部3000W淘記蒸氣清洗機(實測2700W),每次用完10分鐘之後用手摸下隻13A蘇腳,都係好燙手捉吾住,估計温度有50c以上。所以這類電器用插座的話,每次建議用3分鐘好啦,因温升好利害!

引用:
原帖由 sam1681818 於 2021-11-26 08:21 AM 發表

插座同插蘇設計是13A,現在是13.6A,就算唔足3000W都唔建議用到咁盡,要用就自己承擔後果吧!
就算超載都是跳制都的怕熔插座可以改用20A插座,唔好跟我講買唔到,你屋企樓下維修鋪未必有,電器批發一定有,最多是圓腳的

引用:
原帖由 fb66b28b4883ba 於 2021-11-27 08:08 PM 發表

就算超載都是跳制都的怕熔插座可以改用20A插座,唔好跟我講買唔到,你屋企樓下維修鋪未必有,電器批發一定有,最多是圓腳的
所以一早講左唔好用13A插蘇。

引用:
原帖由 sam1681818 於 2021-11-27 08:11 PM 發表

所以一早講左唔好用13A插蘇。
13a可以用

2.5m亦是足夠導電安全

要考慮埋這洗手龍頭,每次啟用時間約30秒(眾數)就關閉,對電線的負擔不大。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-28 08:43 AM 發表

13a可以用

2.5m亦是足夠導電安全

要考慮埋這洗手龍頭,每次啟用時間約30秒(眾數)就關閉,對電線的負擔不大。
是擔心小朋友玩水或老人家忘記關水喉,住宅未見過有人用裝自動關水的龍頭,因要放水洗菜及多用水時不方便,唔知有冇啲龍頭可以做到按掣有時間控制及長開的功能。

引用:
原帖由 sam1681818 於 2021-11-28 08:53 AM 發表

是擔心小朋友玩水或老人家忘記關水喉,住宅未見過有人用裝自動關水的龍頭,因要放水洗菜及多用水時不方便,唔知有冇啲龍頭可以做到按掣有時間控制及長開的功能。
咁係浪費食水的結果

在線過載方面,有fuse保護

如真漏電,總箱的rcd都會運作,

但這套裝置可以加在某些類型自動龍頭上的
但要兩個分開插座

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-28 09:04 AM 發表

咁係浪費食水的結果

在線過載方面,有fuse保護

如真漏電,總箱的rcd都會運作,

但這套裝置可以加在某些類型自動龍頭上的
但要兩個分開插座
係浪費食水, 但香港家庭有幾多個會裝自動關水龍頭呢?

引用:
原帖由 sam1681818 於 2021-11-28 09:07 AM 發表

係浪費食水, 但香港家庭有幾多個會裝自動關水龍頭呢?
私人的極少,
因為出水量不足家居應用

唔係因為價錢問題

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]