• 瀏覽: 75,694
  • 回覆: 628
  • 追帖: 1
+37
引用:
原帖由 做乜很 於 2021-11-26 09:10 AM 發表

係喎,冇跟插頭🔌,要自己夾線
蘇底 插蘇都唔合香港安全規格!而且近水喉地方咁樣安裝, 非常危險!

引用:
原帖由 做乜很 於 2021-11-26 09:10 AM 發表

12861438 12861439 12861440
係喎,冇跟插頭🔌,要自己夾線
但佢跟了橙色那包漏電保護插×!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-25 08:21 PM 發表

唔係,
功用不同,
RCD係主要保護觸電的人, 而Fuse係保護線路唔過載

Residual-current Device (RCD) and the Electronic Fuse. The main difference between a safety switch (or RCD) and a circuit breaker (often referred to as a ...
都係保護,有咩分別

引用:
原帖由 鈣C寶 於 2021-11-26 09:31 AM 發表

蘇底 插蘇都唔合香港安全規格!而且近水喉地方咁樣安裝, 非常危險!
我都睇唔到個蘇底,你又睇到人地睇唔到既野 ?  

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-11-26 09:56 AM 發表

插座=(蘇底) 唔係香港三腳插座(蘇底)呀!
熱水器唔係用插蘇!!!所以來貨發無裝!!要用以下呢啲
才安全!

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-11-26 09:56 AM 發表

插座(蘇底) 唔係三腳 13A插座,唔合香港規格

引用:

唔識就
唔好衝出嚟..

https://www.google.com/search?q= ... ih=682&dpr=1.88

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-11-26 09:48 AM 發表

都係保護,有咩分別
一個係一感應漏電就300ms跳制,

但fuse/mcb係有這功能,所以法定插蘇mcb前要加上rcd!

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-11-24 05:34 AM 發表

香港好多人都係井底蛙,特別係班黃L,不學無術,識少少就扮代表,發表謬論🤭🤭🤭
最撚衰就系盲反,大陸人話屎吾食得,佢就即刻擺落口

引用:
原帖由 ie7 於 2021-11-26 12:48 PM 發表

最撚衰就系盲反,大陸人話屎吾食得,佢就即刻擺落口
🤭🤭🤭🤣🤣🤣

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-11-26 12:49 PM 發表

🤭🤭🤭🤣🤣🤣
黃狗吾止拖低香港人質素,直頭系人類既包袱

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-26 11:13 AM 發表

一個係一感應漏電就300ms跳制,

但fuse/mcb係有這功能,所以法定插蘇mcb前要加上rcd!
嗱之前笑話灰屎唔係保護學嘢啦

我係話人地文中主角個蘇底, 你唔比人地改左接落曲架度咩 ?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-11-26 02:39 PM 發表

我係話人地文中主角個蘇底, 你唔比人地改左接落曲架度咩 ?
我答緊第二個谷友 你答乜呀?

引用:
原帖由 鈣C寶 於 2021-11-26 10:00 AM 發表

插座=(蘇底) 唔係香港三腳插座(蘇底)呀!
熱水器唔係用插蘇!!!所以來貨發無裝!!要用以下呢啲
才安全!

12861569 12861570
佢只係洗手龍頭,唔係一般的熱水爐

這個只能當電子感應龍頭一類!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]