• 瀏覽: 75,609
  • 回覆: 628
  • 追帖: 1
+37
在淘寶網購物是不少香港人的日常,日前就有網民在fb討論區上分享自己從淘寶網購買電熱水龍頭,並趕及在天氣轉冷前安裝,不過就引來大批網民留言,擔心電熱水龍頭有安全問題。

有網民在fb「淘寶開心share」群組發文,並附上一張相片及一段短片,指自己家中的水龍頭熱水位失靈,於是在趁「雙11」在淘寶網用119元人民幣購買一個加熱洗手器,又指「好彩趕得切凍前安裝」。片中所見,電熱水龍頭安裝在原有水龍頭出水位,上方有顯示屏顯示出水溫度,後方則有電線接駁電源作加熱之用。電熱水龍頭有兩個出水位,左邊出熱水,而右邊則出凍水。

帖文刊登後引來多名網民留言,指一般家庭供電僅為13A及220V,但該電熱水龍頭功率為3000W,已超出一般插座上限,隨時可能發生意外,非常危險,又「溫提」樓主不要再使用,「祝君好運。叫鄰居買定火險啦」、「不論會否漏電 遲早會炸」、「唔漏電都唔得啦3000W,真係痴線」、「非常危險 已超出插座的負荷」、「裝喺個水龍頭度咁潮濕 日子耐咗 會唔會漏電」、「我建議你都係拆返啦生命可貴」、「女人淘電器,永遠唔會令人失望」。

百二蚊人仔一個又好似幾好玩喎,

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1779151/即時-港聞-Juicy叮-港女花百元淘寶買電熱水龍頭-網民溫提-都係拆返啦-生命可貴

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-24 12:55 AM 發表
在淘寶網購物是不少香港人的日常,日前就有網民在fb討論區上分享自己從淘寶網購買電熱水龍頭,並趕及在天氣轉冷前安裝,不過就引來大批網民留言,擔心電熱水龍頭有安全問題。

有網民在fb「淘寶開心share」群組發文,並附上一張相片及一段短片,指自己家中的水龍頭熱水位失靈,於是在趁「雙11」在淘寶網用119元人民幣購買一個加熱洗手器,又指「好彩趕得切凍前安裝」。片中所見,電熱水龍頭安裝在原有水龍頭出水位 ...
咁細個熱水器有3000w咁高火力,
電死or爆炸件電器又唔係香港買,
有咩事無人負責

完全唔合香港規格, 用者自負。 

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-11-24 12:55 AM 發表

有網民在fb「淘寶開心share」群組發文,並附上一張相片及一段短片,指自己家中的水龍頭熱水位失靈,於是在趁「雙11」在淘寶網用119元人民幣購買一個加熱洗手器,又指「好彩趕得切凍前安裝」。片中所見,電熱水龍頭安裝在原有水龍頭出水位 ...
呢D八卦網民自已都係半桶水, 呢種電器設計只適宜揾師父真接駁落保險掣,冇人叫你用插蘇喎

香港人慣左未了解先吊。

我特登走上淘寶看了, 好多人買, 又一偉大發明。 

暫時睇, 是安全的。 

TCL 今非惜比, 兒家已經是名牌。

如果有養開魚, 同你放係魚缸的暖管無分別。 

已經 N 年無聽過魚缸電死人。 

3000w, 一開就三千 W? 

水同電不嬲刀相剋,如果有電部份絕緣做得唔好除時電到變炭,前兩年有間劏房戶女主人沖涼電瓜咗

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-11-24 01:59 AM 發表
水同電不嬲刀相剋,如果有電部份絕緣做得唔好除時電到變炭,前兩年有間劏房戶女主人沖涼電瓜咗
做得唔好無得好講, 咁電飯煲都可以電死人。

如果係買到正品TCL既話,相信唔會有問題

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-11-24 01:58 AM 發表
3000w, 一開就三千 W? 
有乜出奇, 唔係點做到即熱, 風筒一開都過千W啦

引用:

TCL喎 D黑記知D唔知D咪9吹囉 大陸咁多城市咁多人用 咪日日因佢死幾拾人 又話大陸衰嘢唔報囉,幾拾年前咩

淘寶買嘢好!平,靚,正

3000W, 220V去計, 都講緊行超過13A, 13A三腳蘇頂唔到, 要用4份3匹冷氣機個啲15A圓腳蘇至得

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]