• 瀏覽: 2,862
  • 回覆: 33
+2
(星島日報報道)結婚是人生大事,各新人都盡心籌備。有調查發現,過千名計畫於今年至二〇二三年間結婚的新人,他們結婚的平均開支達三十五萬一千元,按年微跌兩個百分點。調查又指,八成七新人選擇繼續擺酒,婚宴酒席佔結婚開支最高,平均消費達十四萬四千元,按年下跌十九個百分點。禮金開支亦由過往平均五萬元增至六萬元,出現逆市增長。

咪又係搵香港男方笨......
唔明點解而家香港女方,唔使比嫁妝....
咩都要男方比哂.....

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1778735/即時-港聞-結婚平均開支35萬-禮金逆市升至六萬

無人睇?

禮金逆市升關咩事
禮金加1萬.......

overall drop 2% 到35萬
擺酒跌19%.....

國內的抖音提及的禮金都20萬至百萬元的。

好耐冇去飲,而家人情比幾多??

35萬包埋禮金?咁有無計收返哩既利是?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-11-24 05:06 PM 發表
好耐冇去飲,而家人情比幾多??
酒樓800酒店1500

覺得蝕底、 唔著數
咪唔好結婚囉 ...

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-11-24 05:06 PM 發表
35萬包埋禮金?咁有無計收返哩既利是?
人情無減酒席平咗……

做人情要送金飾, 金價又唔跌...

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-11-24 05:09 PM 發表

人情無減酒席平咗……
如果個老婆系好既。人生大事用三十萬都值既。。

幾年前一個人五百人情都比人笑,唔知依家又升到幾多呢?

引用:
原帖由 hermanqk 於 2021-11-24 05:08 PM 發表
覺得蝕底、 唔著數
咪唔好結婚囉 ...
都唔明做乜要夾錢比人做show唔係至親一律唔出席

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-11-24 05:10 PM 發表

如果個老婆系好既。人生大事用三十萬都值既。。
我嗰件值頭超值

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021/11/24 17:11 發表

都唔明做乜要夾錢比人做show唔係至親一律唔出席
最討厭是入席後就播套很長的影片介紹前世今生。 搞到830pm都未有野食。

現在好像已經無得即埸叫(蝦球湯麵)*入婚人數 打底先

2:00開始
https://youtu.be/Y6-cfTrZsCk

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]