• 瀏覽: 30,845
  • 回覆: 360
+11
漁護署誘捕及人道毀滅深灣道野豬新策略惹爭議,不過,鄉郊基金主席、前天文台台長林超英今早(23日)在電台節目表示,山頭太多野豬,對人類及樹木

今早商業電台找林超英講野豬問題,商業電台原本以為林超英會跟以往一樣,他會站在政府的對立面反對人道毀滅野豬,點知捉蟲入志雲大師的xxx,林超英非常贊成政府的做法。

之後商業電台的新聞都沒有報道林超英的言論,可想而知,商業電台是非常不公平及不公正地處理今次社會爭端,背後原因不言而喻。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/社會新聞/703857/野豬爭議-林超英-麻醉下人道毀滅可能係最舒服死-人類有權自衞

野豬無傷過人,當然唔應該搞佢,但問題有幾十宗,一半系餵養,一半系無辜受到攻擊。。。講到野生,點解野生老鼠唔保護?有好多怪老人都餵老鼠,佢地咁大愛,之但系個個都屌班老人?野鼠同野豬有乜分別?

之後商業電台的新聞都沒有報道林超英的言論,是想人道毀滅社會上理性的聲音,香港人絕對不會同意這樣野蠻的做法。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-11-23 12:34 PM 發表
之後商業電台的新聞都沒有報道林超英的言論,是想人道毀滅社會上理性的聲音,香港人絕對不會同意這樣野蠻的做法。
全霉自我審查。

野豬開始識攻擊人,人類自衛有何問題,正如我們如果欺凌豬仔,你睇野豬媽媽們會否空群而出追住你一樣,只要大家知進退,和平共處根本不用殺戮。

如果我無估錯,林超英畀野豬攻擊過,如果唔係唔會講呢番說話。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-11-23 12:40 PM 發表
如果我無估錯,林超英畀野豬攻擊過,如果唔係唔會講呢番說話。
林超英在電台上都有講,他也會在新界的田園作業,他的農作物被野豬破壞得很厲害。

我絕對支持漁護署!唔好等再出事先做!

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-11-23 12:42 PM 發表

林超英在電台上都有講,他也會在新界的田園作業,他的農作物被野豬破壞得很厲害。
林超英在電台有講,新界農夫被野豬破壞的農作物,是以噸計。

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-11-23 12:48 PM 發表
我絕對支持漁護署!唔好等再出事先做!
睇吓人哋西班牙用咩方法對付野豬問題,人哋咪又同香港一樣,啲乜X關注組唔知有乜好嘈

https://www.bbc.com/news/av/world-europe-59352740

附件

49071835-43D1-4135-A5E7-E09F1A254311.jpeg(82.7 KB)

D8EF43E1-B4E6-489B-BEC1-60D672D9AC2B.jpeg(86.4 KB)

2DC19A6B-3C55-4EB1-8261-1C66B4A52E28.jpeg(66.58 KB)

602E2B0C-7357-4063-AC8E-38D93DF63A30.jpeg(61.54 KB)

21D753F9-6EBD-4817-BB08-66CBA55CF8F0.jpeg(69.01 KB)

97F15D4F-2EAC-44F0-AF33-A4675B7130AF.jpeg(67.74 KB)

E9ED16C6-399F-490B-8DDE-9A4F5CC3852B.jpeg(67.11 KB)

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-11-23 12:57 PM 發表

睇吓人哋西班牙用咩方法對付野豬問題,人哋咪又同香港一樣,啲乜X關注組唔知有乜好嘈

https://www.bbc.com/news/av/world-europe-59352740
美國仲進取,呢啲就係國際標準啦!

附件

CF49150F-46B5-494A-9E0F-26296C946ADE.jpeg(101.45 KB)

動物繁殖率高,森林會有猛獸獵食,變相控制數量。
但香港無無敵,數量過多就要獵殺。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-11-23 12:26 PM 發表
漁護署誘捕及人道毀滅深灣道野豬新策略惹爭議,不過,鄉郊基金主席、前天文台台長林超英今早(23日)在電台節目表示,山頭太多野豬,對人類及樹木

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211122/539404626613506048735408.jpeg/SB-njhdw9HMZzU-ZK8tTOgWYOYYNjnaRWcKHbFnCh2w?v=w1280r16_9 ...
商台真係無報導?是否未做得切出街?樓主有無聽多幾次?我唔係幫商台,只係想認真fact check下

如果係樓主所講,咁香港人知情權呢?新聞自由呢?去左邊?

野豬關注組有乜回應呀??

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-11-23 01:18 PM 發表

商台真係無報導?是否未做得切出街?樓主有無聽多幾次?我唔係幫商台,只係想認真fact check下

如果係樓主所講,咁香港人知情權呢?新聞自由呢?去左邊?
在今早同一個節目,何柏良關於疫情的言論,在距今兩小時之前都有報道(如下連結),但林超英的言論到現在,商業電台新聞還沒有報道。

https://www.881903.com/news2/local/2418847/何栢良建議政府修例禁檢疫人士使用氣閥口罩

主題標籤 #天文台
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]