• 瀏覽: 13,845
  • 回覆: 96
警方上星期五晚與食環署採取聯合突擊行動,在美孚九華徑打擊兩所涉及無牌經營的燒烤場,拘捕10多名燒烤場負責人,票控82名食客違反限聚令及向場內涉嫌觸犯限聚令的700多名食客發警告。 執業律師梁永鏗在本台節目《千禧年代》表示,食客光顧無牌食肆是沒有法律責任,但今次當局以涉嫌違反限聚令票控有關食客,因此食客未必能以不知有關食肆是無牌經營作為抗辯理由,只是情理上看法官如何酌情處理或控方會否撤控。 他說,如果食客認為被有關食肆欺騙,以為屬有牌食肆而光顧,可向食肆東主提出民事索償,追討被判罰的5千元。

以後酒樓都唔好幫襯囉 (廢事無啦啦比人告喇)

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/律師稱食客被票控違限聚令-未必能以不知食肆無牌抗辯-031428908.html

限聚令.......有牌就唔犯???

票控82名食客違反限聚令及向場內涉嫌觸犯限聚令的700多名食客發警告......

"限聚"同"個食肆有/冇牌", 有咩關係?

不如同個官講, 我係露叔姐, 果度係禾屋企, 或者可能免去罰金

引用:
原帖由 割C字 於 2021-11-22 05:06 PM 發表

不如同個官講, 我係露叔姐, 果度係禾屋企, 或者可能免去罰金
呢招唔得喎,若果個官問佢:點解返屋企都要嘟安心出行?咁點答呀?又冇「安心回家」apps!

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-11-22 05:15 PM 發表

呢招唔得喎,若果個官問佢:點解返屋企都要嘟安心出行?咁點答呀?又冇「安心回家」apps!
答 :
安心出行係記錄去過邊姐.......
記錄返屋企犯法咩.......

有牌就可以合法違限聚令,無牌絕對是違反限聚令?
香港真系有未申請到牌照就已開業架,市民咪隨時被告違限聚令?

引用:
原帖由 good103 於 2021-11-22 05:18 PM 發表
有牌就可以合法違限聚令,無牌絕對是違反限聚令...
香港真系有沒申請到牌照就已開業架,市民咪隨時被告違限聚令?

警方太鬆手了,只控告80多人,其他700人只是警告,應該全部票控。

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-11-22 05:15 PM 發表

禾當係出入閘咋, 以前屋企無閘口, 依家多咗個無形閘, 返屋企掃一掃, 安心D

被票控既,係5-6人/爐既,亦即”受騙”既”C區”顧客

抗辯理由唔應該係有/無牌,而係被誤導 & 唔存在既”C區”

重點係:
個場獲發安心二維碼,所以未必無得打

甚至,可去申訴專員公署,投訴政府部門

引用:
原帖由 玉靈龍 於 2021-11-22 05:26 PM 發表
被票控既,係5-6人/爐既,亦即”受騙”既”C區”顧客

抗辯理由唔應該係有/無牌,而係被誤導 & 唔存在既”C區”

重點係:
個場獲發安心二維碼,所以未必無得打

甚至,可去申訴專員公署,投訴政府部門
安心出行, 同有冇牌有咩關係???
安心出行係登記地點, 記錄幾時去過之ma..........沙灘+公園+公廁都有......

引用:
原帖由 割C字 於 2021-11-22 05:06 PM 發表

同意
他們香港人去之前,竟然不查清楚,根本就是傻迫,現在還想將責任推給經營者及監管當局,根本就太可惡

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-22 05:17 PM 發表

答 :
安心出行係記錄去過邊姐.......
記錄返屋企犯法咩.......
仲死多兩錢重!
因為個三維碼要申請架,家居冇得申請!
即係呢:
第一,使用假三維碼,使用虛假文書罪;
第二,即是無牌燒烤場業主!
想食邊條罪呢?
等有「安心回家」,先至嘟啦!

成800人只得82 被票控
明顯呢班人鳩屎啦!

依家係罰你限聚同人地有無牌有乜關係?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]