• 瀏覽: 24,927
  • 回覆: 101
+6
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-2 21:28 發表

當時已經來左好多剪平頭裝的旅行團,但不知為何最後無出手

另外還有紅衫的福建幫

不過到現時為何不向警隊鎮暴不力問責
我估,純粹靠估;當時有意咁做。不過港官請求“唔好咁餃”,並保證香港警察可以拆掂。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-12-2 21:36 發表

我估,純粹靠估;當時有意咁做。不過港官請求“唔好咁餃”,並保證香港警察可以拆掂。
搞得掂?
唔係深圳嗰一萬武警,警察已經向黑暴投降,配合黑暴全部縮埋響警署等解放軍

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-2 21:39 發表

搞得掂?
唔係深圳嗰一萬武警,警察已經向黑暴投降,配合黑暴全部縮埋響警署等解放軍
咁;鄧SIR出馬之後,又真系掂晒喎。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-12-2 22:11 發表

咁;鄧SIR出馬之後,又真系掂晒喎。
咁更證明武警對付的目標係警察
對付曱甴,單憑警察一已之力綽綽有餘
事實係武警南下後,警察態度才開始轉變。

612至武警南下前,警察係故意揸流攤等解放軍

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-11-24 07:53 PM 發表

不過鄧公冇派人接管政府,以致今日仍不能消滅遺毒
無可能接管,因為極需香港資金支援改革,而且係集資既好地方添,千其咪用宜家中國經濟規模去做對比呢。八十年代,香港儲備排在中國之上呢。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-12-2 23:34 發表

無可能接管,因為極需香港資金支援改革,而且係集資既好地方添,千其咪用宜家中國經濟規模去做對比呢。八十年代,香港儲備排在中國之上呢。
但係一個人都唔派,就好有問題,當初無先例就應該創造先例
到依家想派人入政府,就非常大阻力

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-2 11:36 PM 發表

甚麽叫一國兩制,要做樣版比台灣睇架。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-12-2 23:44 發表

甚麽叫一國兩制,要做樣版比台灣睇架。
一國之下先有兩制,台灣不接受成為中華人民共和國一部份,兩制無從說起

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-2 11:49 PM 發表

一國之下先有兩制,台灣不接受成為中華人民共和國一部份,兩制無從說起
其實鄧伯伯頭痛緊內地改革,邊有咁多心思去理解香港喎。咁掂就唔會發展成六四事件啦,始終首次引入資本主義,又要掛羊頭賣狗肉,容易引至貧富不公現象,令矛盾加劇,引起動亂呢。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-12-2 23:34 發表

啱!當時大陸極需要香港的經濟模式、經驗、人材、及特殊性。

若冇記錯;八十年代香港佔全國GDP三分之一。
依家系3%。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-2 23:36 發表

系態度;從前香港官員說了算。依家講得唔啱要向「上頭」解畫。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-2 22:21 發表

咁更證明武警對付的目標係警察
對付曱甴,單憑警察一已之力綽綽有餘
事實係武警南下後,警察態度才開始轉變。

612至武警南下前,警察係故意揸流攤等解放軍
唔系警察,系保安局,保安局下令,層層下達先正由警察執行任務。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-2 23:49 發表

兩制系做畀所有人睇;包括香港市民。
點樣做?我地睇到表面,睇唔到核心,但系可以估下。
點樣估?我靠「易位思維、權衡輕重、及感覺」。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-12-2 23:56 發表

其實鄧伯伯頭痛緊內地改革,邊有咁多心思去理解香港喎。咁掂就唔會發展成六四事件啦,始終首次引入資本主義,又要掛羊頭賣狗肉,容易引至貧富不公現象,令矛盾加劇,引起動亂呢。
鄧時代中共中央決策並非一個人說了算(鄧亦非最高職權),不過鄧公有最大影響力;遇到難解的決定,由鄧公拍板及孭鑊。
中國經歷三十年毛公獨裁,一眾官員習慣了聽令而行,避免出錯而須要孭鑊。
鄧公最大功勞是力挽狂瀾,把凖航向。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-12-3 09:12 發表

唔系警察,系保安局,保安局下令,層層下達先正由警察執行任務。
如果警察抗命保安局堅持要打曱甴,保安局有何能耐阻止?

即是警察本身意向係放棄執法,揸流攤等解放軍

武警出場就係要防止警察向黑暴倒戈,令警察知道自己絕非武警對手,打消倒戈念頭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]