• 瀏覽: 67,652
  • 回覆: 24
  • 追帖: 3
+32
兩年長的疫情,打擊經濟,基層打工仔保住份工,已屬萬幸,不少人被減薪,日常開支減得就減,令廉價的兩餸飯店受到追捧,一碟只需二三十多元,餸任揀,...

生意即係隨市民需求而生,一個區有三十間又幾厲害

香港依然活力十足。
新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2278358/即時-港聞-兩餸飯25元有交易掀熱潮-旺角狂開30店

慎思守法 遠離暴行
萬般帶不走 唯有業隨身
引用:
原帖由 007star 於 2021-11-22 09:36 AM 發表
只因沒錢 

的碓抵食

引用:
原帖由 ttyiu 於 2021-11-22 10:48 AM 發表

$25 都有得賺,可想而知其它店鋪賣 $5x 一個飯盒,賺 L 到笑
鳳爪排骨蒸飯只賣$23,

引用:
原帖由 tony.hk 於 2021-11-22 10:32 AM 發表
係而家租平先有得做疫情完結業主又會加租

係!特別係旺角多吉鋪

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-11-22 12:49 PM 發表

你話「但香港會死都係必然 ,你走國際性 但中國唔會俾的   所以預左會咁」

例子呀,香港做咩中國唔俾?

其實你係咪要覆診架,語無倫次。

師兄,係香討無論咩版區都有人有意間宣播反政府反中的

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2021-11-22 12:49 PM 發表
深水埗元州街匯發茶餐廳, $20 就可以買到一個外賣飯盒..........
超級無敵

引用:
原帖由 說好的不離不棄 於 2021-11-22 01:36 PM 發表

哦,即係吉之島果D平得黎唔好食

大間百佳都有,

引用:
原帖由 說好的不離不棄 於 2021-11-22 01:49 PM 發表

質素如何?好食嗎?

百佳不過只得幾樣餸㨂,自己未買過

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-11-22 01:52 PM 發表

1袋都夠你食三次. $12/2袋, 所以你買一次要食足6餐, 如果你係返工人士, 最好夜晚先煮飯, 可以食足6日
雞亦去佳寶買好平? 如果一包急凍嘅幾錢? 要解凍到你煮得, 你要等幾耐? 如果你7點回家, 9點可以食飯嘅
其實你對上一次煮飯係幾時?
不如直接D, 你去整個公仔麵, $30/10包, 一餐都只係$3 咁一定比2餸飯平
我自己住咗1X年, 所以我知自己整一餐要幾錢
你完全 ...

最重要係自己煮餸點都健康一點,調味自己控制到

引用:
原帖由 ft907 於 2021-11-22 02:54 PM 發表

青山道近元州村, 17元, 兩餸飯

https://www.hk01.com/18區新聞/695707/全港最便宜-17兩餸飯-年輕東主兼辦派飯惠基層-想個個三餐溫飽

有一對正能量年青夫婦

引用:
原帖由 woody666 於 2021-11-22 04:18 PM 發表

有危必有機.
窮極都要食, 只係睇吓食得幾平.

以前旺角貴租呀!

天氣凍今晚食蒸飯

引用:
原帖由 leisurema 於 2021-11-22 04:59 PM 發表

間中食就可以,長期食就對身體不好,餸菜油多,肉類多數是雪藏肉,多數是煎炸…只能說25元是超值之選。

當然係外面食各樣謂味多唔健康啦!

自己煮健康得多

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-11-22 08:00 PM 發表

粵B大把12853800

深圳係每樣餸計的,有免費湯

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2021-11-22 09:03 PM 發表

最慘係有D鋪頭業主見有生意, 又加租....

仲有疫情怕都要持續多幾年先有"機會"完結, 我身在德國, 社區打針率都OK高

但政府好似隨時想LOCK DOWN咁

除非出現一種疫苗真係好有效或絕對有效先得

香港相對外國好好多,佢地封城,我地自由出街

主題標籤 #兩餸飯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]