• 瀏覽: 67,636
  • 回覆: 574
  • 追帖: 3
+32
引用:
原帖由 tony.hk 於 2021-11-22 10:32 AM 發表
係而家租平先有得做疫情完結業主又會加租
邊有平租
堅尼地城人流一般百幾尺續約重要加5000蚊租
減租嘅都唔知佔香港鋪位有冇千份一

睇落仲要好似幾好食咁喎...

應該好食過英國美國啲所謂 中餐 👍

引用:
原帖由 ttyiu 於 2021-11-22 10:48 AM 發表

$25 都有得賺,可想而知其它店鋪賣 $5x 一個飯盒,賺 L 到笑
等於以前天價鋪位十蚊杯台式飲料一樣
唔係依家賣十幾蚊會蝕錢
係個個都賣三四十蚊時你重賣十幾蚊冇人敢飲你
心理上會認定你係糖漿水
但實情台式飲料就算賣你三十蚊依然係糖漿水

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-11-22 09:33 發表
兩年長的疫情,打擊經濟,基層打工仔保住份工,已屬萬幸,不少人被減薪,日常開支減得就減,令廉價的兩餸飯店受到追捧,一碟只需二三十多元,餸任揀,...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20211122/share_2021112209121426843.jpg

生意即係隨市民需求而生,一個區有三十間又幾厲害 ...
$25蚊飯真係抵喎, 出去食個LUNCH, 起碼都$40蚊, 如果有得買返公司食, 一定買
我都由當年中午禁堂食後, 都未出去食過LUNCH, 肥咗, 但慳返唔少
(起碼唔使飲凍野, 可能反而健康咗都唔定)

引用:
原帖由 z1022 於 2021-11-22 10:51 AM 發表

年青人再勤力 ???
人哋都作到似層層
但都俾你搵到個破綻

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-11-22 11:41 發表

邊有平租
堅尼地城人流一般百幾尺續約重要加5000蚊租
減租嘅都唔知佔香港鋪位有冇千份一
逆巿加租真係好奇怪, 我住個區有間大舖, 做零食店, 突加租5個位,
零食店光榮結業, 但間舖吉到而家

咁咪好囉
等班茶餐廳比D垃圾人地食!!

引用:
原帖由 ooqq3 於 2021-11-22 10:30 AM 發表
香港人都有今日啦
當年講魚翅勞飯
老一輩人不思進取,今日溫水煮蛙
部分人洗曬當日炒賣易賺d 錢
今日就話窮

另一部分上位者老屎忽為既得利益繼續打壓年青人
又唔肯去學新野
年青人再勤力都無回報
惡性循環
信用卡理論
開頭轆卡爽歪歪,之後還錢就知扑街
將公用股上市都係同道理,未出世個班人要俾高過IPO價去買,公平嗎?

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2021-11-22 11:06 AM 發表

固然 老一輩的有問題

但香港會死都係必然 ,你走國際性 但中國唔會俾的   所以預左會咁

但再發達的地方都會有平價野食LA  食E D 問題唔大
香港死係因為中國唔俾走國際性? 咁中國走緊既係咩性? 佢有冇死? 歐美死晒中國都未死

質素不錯、餸、飯都多。

屋企附近有兩間,一間$28,另一間$32, $32就大盒一些。
兩餸飯基本上底吃的。

正路,荼記晚市要70起,兩餸有得做

好少食兩餸飯

其實係米應該講飲食業不嬲好好搵......

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2021-11-22 11:36 AM 發表

收境外勢力資金顛覆政府暴動囉。
同25蚊飲有乜關係?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]