• 瀏覽: 2,919
  • 回覆: 24
聯合國旗下的世界糧食計劃署(WFP)執行幹事比斯利(David Beasley)11月16日在Twitter發文公布世糧署的救助飢民方案,並再度點名呼籲世界首富、特斯拉(Tesla)創辦人馬斯克(Elon Musk)捐錢,比斯利表示希望籌得66億美元(約514.8億港元)。

由於美媒報道的標題一度是「馬斯克2%的財富能夠解決世界饑荒問題」,隨即引來馬斯克的注意,他10月31日在Twitter公開回應,指若果世糧署能夠具體解釋如何憑60億美元解決全球饑荒問題,他將立即賣出Tesla股票及捐錢。此事引來比斯利11月1日時再回應指,標題未算準確,但縱使60億美元未能解決世界饑荒,已足以拯救4200萬名處於飢餓邊緣的人。

比斯利最新11月16日再在Twitter發文,他點名表示「馬斯克,你要求一個清楚的計劃與公開的方案,就在這裏了!我們已準備好與你磋商,以及與其他任何人,那些認真希望拯救生命的人。我們請求的是有66億美元去防止2022年的饑荒問題。」比斯利在帖文附上方案連結,裏面談到呼籲世界富豪捐出66億美元,當中35億美元會用於食物與運輸,20億美元用於現金與食物券,7億美元用於在43個國家設計、提升及執行有效率的糧食計劃,為有關國家度身訂做方案,另有4億美元用於在全球範圍內的營運管理和行政工作等。

咁似中國的"共同富裕"行動......
不過,作為世界性超級富豪,
回報一些給社會,也是可敬的.....

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/701882/聯合國世糧署公布救助飢民方案-再點名籲elon-musk捐錢

中國共同富裕 係有基礎 就係你係呢度賺咁多 應該要回返少少做社會回饋
而聯合國 係無任何基礎 單純係你有錢

行政費= 4/66, 6.06%
仲要只解決2022年的飢荒, 
咁之後呢???

點解唔學下中國叫佢地做下野賺下錢而要去救濟
咪即係日日養班大食懶

白人已經學識抄家這種玩意了。

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-11-22 12:55 AM 發表
咁之後呢???
到2023年再搵最有錢果個
到2024年再搵最有錢果個
到2025年再搵最有錢果個
....
問題順利解決

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-11-22 01:57 AM 發表
白人已經學識抄家這種玩意了。
突然咁醒?😂

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-11-22 12:55 AM 發表
咁之後呢???
另外大多數乜乜基金,全部嘅政費用高昂嚇親人!

聯合國還錢俾香港未?!

引用:
原帖由 sng850 於 2021-11-22 07:47 AM 發表

另外大多數乜乜基金,全部嘅政費用高昂嚇親人!
綠一易基金都係跟老外學野
99%行政費,得返1%支援手足

Elon Musk 借咗聯合國錢?

佢地班富豪嘅身家,一千世,甚至一萬世,都用唔完,真係去幫下人啦,唔好做李瓜成呀。

咩畢菲特+bill gates咪話捐身家既 
d $$ 去晒邊 

建議Elon Musk同中國合作真正扶貧
肯定會激撚死針對佢嘅勢力
睇無窮之路同中國資助非洲就知乜係真正幫助脫貧

引用:
原帖由 longgun67 於 2021-11-22 10:20 發表

綠一易基金都係跟老外學野
99%行政費,得返1%支援手足
咁厚道?
會唔會係99.9%行政費,得返0.1%支援手足?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]