• 瀏覽: 3,567
  • 回覆: 27
美國國家公園管理局上周五(19日)最新報告指,過去兩年的加州山火已導致全球近五分之一的巨型紅杉被毀,包括今年肆虐加州的山

老尾成日叫其他國家環保 自己都燒晒d 樹

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20211121/bkn-20211121193553579-1121_00992_001.html

引用:
原帖由 ar2man 於 2021-11-21 08:55 PM 發表
美國國家公園管理局上周五(19日)最新報告指,過去兩年的加州山火已導致全球近五分之一的巨型紅杉被毀,包括今年肆虐加州的山

老尾成日叫其他國家環保 自己都燒晒d 樹

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20211121/bkn-20211121193553579-1121_00992_001.html
天災~
尾國快啲搞好自己內政, 唔好搞搞震~

盲主的代價🤔🤔

引用:
原帖由 top11 於 2021-11-21 08:56 PM 發表

天災~
尾國快啲搞好自己內政, 唔好搞搞震~
天災都唔係唔理
不過佢哋連貨車司機都唔夠,邊有人理山火

只可自己有山火不可別國有山火…咪制裁你話你唔落力去救火

美國d資源用晒係十幾支艦隊出徵,火燒後欄都唔很理!

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-11-21 08:59 PM 發表
盲主的代價🤔🤔
加州紅杉關注組  出來呀!!!

老美最討厭環保,肯定有預謀

只要將山火責任推比中國就得啦.

人類應該早點全面進攻北美,盡快殺死所有美畜救救地球!

呢D嘢有乜嘢好報導 ?...日日~嗟嗱~嗟嗱~又嗟嗱,就得喇~.....矛屎既

年年都山火,煩死人。

日本倒輻射水破壞海洋, 西國年年森林大火.

呢啲就是所謂有價值觀的國家.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-11-22 12:04 AM 發表
日本倒輻射水破壞海洋, 西國年年森林大火.

呢啲就是所謂有價值觀的國家.
完全不付責任國家。

「今年兩場閃電引發的加州山火波及2,261至3,637棵巨型紅杉,每棵樹的直徑都超過120厘米」

直徑超過120厘米幾多?直徑121厘米就算巨型?
補充:
原來「巨型紅杉」(giant sequoia)係物種名稱,同直徑大細無直接關係。
《維基百科》叫佢做「巨杉」,可以生長到直徑好大,不過後生嘅樹直徑梗係細啲啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]