• 瀏覽: 9,863
  • 回覆: 75
將軍澳彩明苑發生業主立案法團款項疑遭人非法挪用,逾千萬存款不翼而飛。屋苑的業主立案法團昨(17日)入稟高等法院,向物業管理公司和物管經理索償

竟然間公司十年也沒有發現,大公司沒有監管制度的嗎?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/702325/彩明苑失款案-法團入稟向管理公司及物管經理追討逾千萬元

引用:
原帖由 ken7200 於 2021-11-20 03:15 AM 發表
將軍澳彩明苑發生業主立案法團款項疑遭人非法挪用,逾千萬存款不翼而飛。屋苑的業主立案法團昨(17日)入稟高等法院,向物業管理公司和物管經理索償

竟然間公司十年也沒有發現,大公司沒有監管制度的嗎?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/702325/彩明苑失款案-法團入稟向管理公司及物管經理追討逾千萬元
管理公司竟然有咁大漏洞?

雞定物業

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-11-20 06:46 AM 發表

表面制度完善,實際情況就紙上談兵

引用:
原帖由 七個消失的隊長 於 2021-11-20 09:29 AM 發表
雞定物業
真係雞

保險公司今次大出血,忠誠保險派彩了

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-11-20 06:46 AM 發表

咪有單女保安
登堂入室思疑佔屋做埋業主
仲趕啞女走?

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-11-20 04:15 PM 發表
隨時只係冰山一角而已

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-11-20 04:15 PM 發表
保險公司賠償有上限的,餘額便由管理公司負責,只要有證據顯示管理公司因疏忽而導致,小業主便有機會索償,只是一般小業主會因訟費問題而放棄,可能今次金額龐大才會進行追討。

之前法團無可能唔知,年年應該有核數

引用:
原帖由 ken7200 於 2021-11-20 06:46 PM 發表

保險公司賠償有上限的,餘額便由管理公司負責,只要有證據顯示管理公司因疏忽而導致,小業主便有機會索償,只是一般小業主會因訟費問題而放棄,可能今次金額龐大才會進行追討。
半億元公款呀 放棄追討 你真濶佬

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-11-20 06:52 PM 發表
之前法團無可能唔知,年年應該有核數
呢個法團, 辨事不力, 都係信唔過

曱甴地係咁上下
唔知泛民陣營哪個單位做呢?

佢屋企賣面粉的?🤔🤔

呢d新聞,香討係唔會討論架,當睇唔到架

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]