• 瀏覽: 4,896
  • 回覆: 12
+3
【Now新聞台】下周二起,所有接種科興新冠疫苗市民,接種第二針相隔六個月後,可接種第三針。

【Now新聞台】下周二起,所有接種科興新冠疫苗市民,接種第二針相隔六個月後,可接種第三針。政府擴大接種第三劑新冠疫苗安排,若市民在六個月前接種第二劑科興疫苗,即使不屬於優先組別,亦可在下周二起,開始預約及接種第三針。市民可透過網上預約、在社區疫苗接種中心領取即日籌、到公立醫院接種站即場接種復必泰,或到私家醫生接種科興。至於頭兩針接種復必泰的市民,仍然維持只有較高風險人士相隔六個月後,可接種第三針的安排。
=============================================================================================

好唔公平喎! 擺明大細超。

除非咁啦,專家話科興冇復必泰咁有保護力就合理少少囉!

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=457049

咪係……人哋4針都嚟咗

心肌炎文宣又黎啦

貼到老年咁大張,同洗我帖有乜分別?

政府今日(18日)公布擴大接種第三劑新型冠狀病毒疫苗安排,市民若已接種兩劑科興疫苗而第二劑疫苗是在6個月前接種,不論是否屬於優先組別,均可於下周二(23日)起預約和接種第三劑新冠疫苗。

市民可從以下途徑接種第三劑疫苗:

(一)透過新冠疫苗接種計劃專題網站(www.covidvaccine.gov.hk)預約到社區疫苗接種中心和醫院管理局轄下選定診所接種疫苗;

(二)在社區疫苗接種中心(設於私家醫院的社區疫苗接種中心除外)領取「即日籌」,即場接種疫苗,名額有限,先到先得;

(三)公立醫院病人和訪客可在9間設於公立醫院的新冠疫苗接種站即場接種復必泰疫苗,毋須預約;

(四)在參與疫苗接種計劃的私家醫生或診所預約接種科興疫苗。私家醫生及診所名單可參考接種計劃的專題網頁(www.covidvaccine.gov.hk/zh-HK/VSS)。

政府提醒,市民在預約前須留意接種新冠疫苗和其他疫苗(包括季節性流感疫苗)之間應距離最少14日。

https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20211118/s00001/1637208776751/新冠疫苗-第三針-接種兩劑科興疫苗者11月23日起可打第三針【附預約連結】

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-11-18 12:42 PM 發表
【Now新聞台】下周二起,所有接種科興新冠疫苗市民,接種第二針相隔六個月後,可接種第三針。

【Now新聞台】下周二起,所有接種科興新冠疫苗市民,接種第二針相隔六個月後,可接種第三針。政府擴大接種第三劑新冠疫苗安排,若市民在六個月前接種第二劑科興疫苗,即使不屬於優先組別,亦可在下周 ...
打兩針科兄的人可以打第三針,但政府建議第三針轉打復必泰?個邏輯係點架?
跟住就話有百萬劑復必泰來港,即是呢百萬劑係俾打了兩針科兄的人打?

引用:
原帖由 Opencase123 於 2021-11-22 10:21 PM 發表

打兩針科兄的人可以打第三針,但政府建議第三針轉打復必泰?個邏輯係點架?
跟住就話有百萬劑復必泰來港,即是呢百萬劑係俾打了兩針科兄的人打?
個邏輯就係話過咗6個月後,啊科兄唔係好得囉,而第三針轉打復必泰好過繼續打科興囉。

之前兩針打科興嘅,6個月後人人有資格打第三針;相反打復必泰嘅暫時就要特定高危群組至合資格。

仲唔夠清楚?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-11-22 10:26 PM 發表

個邏輯就係話過咗6個月後,啊科兄唔係好得囉,而第三針轉打復必泰好過繼續打科興囉。

之前兩針打郵科興嘅,6個月後人人有資格打第三針;相反打復必泰嘅暫時就要特定高危群組至合資格。

仲唔夠清楚?
咁呢百萬劑即是專俾打了2劑科興現轉打復必泰的人用?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-11-22 10:26 PM 發表

之前兩針打郵科興嘅,6個月後人人有資格打第三針;相反打復必泰嘅暫時就要特定高危群組至合資格。

仲唔夠清楚?
你打左疫苗未?猿教授話第三針要打科興,你第一針打算打乜嘢針?

引用:
原帖由 Opencase123 於 2021-11-22 10:28 PM 發表

咁呢百萬劑即是專俾打了2劑科興現轉打復必泰的人用?
有重要性咩?

引用:

之前兩針打科興嘅,6個月後人人有資格打第三針;相反打復必泰嘅暫時就要特定高危群組至合資格。

仲唔夠清楚?
第三針轉打復必泰,內地會唔會唔俾通行,話你只算打了兩針?
打了兩針科兄可以優先打第三針,但來貨先的卻是復必泰,係咪有點怪怪地?

引用:
原帖由 Opencase123 於 2021-11-24 11:56 PM 發表

第三針轉打復必泰,內地會唔會唔俾通行,話你只算打了兩針?
打了兩針科兄可以優先打第三針,但來貨先的卻是復必泰,係咪有點怪怪地?
因為預計好多頭兩針打科興嘅人會第三針轉打復必泰,咪安排復必泰先到貨囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]