• 瀏覽: 3,977
  • 回覆: 17
+3

政府公布擴大接種第三劑新冠疫苗安排,市民若已接種兩劑科興疫苗而第二劑疫苗是在6個月前接種,不論他們是否屬於優先組別,均可由下周二(23日)開始預約和由當天起接種第3劑新冠疫苗。

發言人表示,當局由11月11日起為特定組別人士優先接種第三劑新冠疫苗,運作暢順。在評估社區疫苗接種中心和新冠疫苗接種站的接種能力和服務需求後,決定擴大接種安排,讓更多符合資格的市民可以接種,加強保護力。

發言人指,現時為免疫力弱人士,例如癌症病人、器官移植病人、晚期愛滋病患者、需服藥壓制免疫系統的人士等,接種第3劑疫苗的安排將維持不變。他們的第3劑疫苗應在接種第2劑後最少4星期才接種,至於已接種兩劑復必泰疫苗的18歲或以上人士,現行安排仍然是為較高風險人士,包括60歲或以上長者、醫護人員、長期病患者,及工作環境有較高暴露風險和較易傳播新冠病毒的員工,應在接種第2劑後最少6個月才接種第3劑疫苗。發言人提醒,接種新冠疫苗和其他疫苗(包括季節性流感疫苗)之間應距離最少14日。

6個月前接種第二劑科興的市民,下周二起可打第三針。資料圖片

你地會唔會打第三針?我要一月頭先可以打

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1776864/即時-港聞-6個月前已打兩劑科興人士-下周二起可打第三針

開始畀其他人打第三針,即係無乜人打,唔使排大隊了

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-11-18 12:33 PM 發表
打完第3針的⋯可以優先得第4針 
復必泰唔洗補既咩?笑乜?睇下主人先!吠兩聲聽下!乖!

https://tw.news.yahoo.com/拜登接種bnt第3劑-加強針-捲袖挨針呼籲-符合資格的人-快去打-224704853.html

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-11-18 12:33 PM 發表
打完第3針的⋯可以優先得第4針 
打完第4針可打第5針睇下心肌頂到幾多針

我係最早一批跟阿媽打

有得打第三針咪打囉

打針又幾咁閒

啲廢物打枝針都呱呱嘈
死咗去吧啦

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2021-11-18 12:48 PM 發表

復必泰唔洗補既咩?笑乜?睇下主人先!吠兩聲聽下!乖!

https://tw.news.yahoo.com/拜登接種bnt第3劑-加強針-捲袖挨針呼籲-符合資格的人-快去打-224704853.html
點解bnt唔一齊開放俾人打?如果5月頭打了第二針,現在約都係14天後,所以5月頭打了第二針下星期應都可以約?不過第三針好神秘咁,睇下科興多唔多人打先?

我打科興第二針在5月22日,政府安排市民打第三針科興的時間就夾得非常好,在11月23日(下周二)之後,我就可以打第三針科興

沒完沒了, 仲要搞幾耐先可正常返

毎隔6個月打一針。

太好了,我合資格

都預左會變成流感, 每年一針架啦, 打針只係保護你唔會有好嚴重既併發症, 唔好幻想打完就變超人咁樣得唔得呀, 白痴夠未呀香港人

上星期打左流感針, 都系隔兩三星期先再約, 打返科興.

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-11-18 12:51 PM 發表

12842758 12842759 打完第4針可打第5針睇下心肌頂到幾多針
袁大炮話打大脾

會去打

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]