• 瀏覽: 19,018
  • 回覆: 155
引用:
原帖由 人類仔 於 2021-11-18 06:10 PM 發表

中國除左核反擊,真係會輸,就算真係玩核反擊,美國還是慘勝,就係咁簡單
美國單靠導彈攻撃,點贏到呀?係掂朝鮮同越戰一早就攪掂咗啦,你估佢炸彈用得少咩?航母要深入敵方至有威力,佢敢去博命咩?咁大型戰爭,消耗咁利害,仲有補給困難未計數添。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-11-17 05:59 PM 發表

傻仔,中國不會像日本那樣去到太平洋和美軍決戰,反而會在第一島鏈之間決戰,因為這裡有陸地上的東方快遞,

其實包括波斯灣,都是在東方快遞的打擊範圍內。

如果美國航空武艦進不了第一島鏈,又如何控制制海和制空權啊。

你的年紀又幾大啊?講人海戰術。

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2021-11-18 09:26 AM 發表

中國中五千個肯定滅國,美國中一千個最多重傷,美國民防設施比中國完善
到時閣下也應該灰飛煙滅啦,講得甘開心。

引用:
原帖由 晶晶向上 於 2021-11-17 05:55 PM 發表
如果中國同美國發生戰爭(軍事上), 係唔互射核彈嘅情況下, 理論上應該係美國會獲勝
美國嘅航空母艦會令中國失去制海同制空權
中國真係只可以靠人海戰術打?
無腦,如你講咁簡單,美國就好似對待伊拉克阿富汗一樣,攻入中國,洗乜野同中國打貿易戰

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-18 10:06 AM 發表
中國不會對美國先手核打擊,
美國也不敢,因為如果這樣做了,
俄羅斯必然驚懼:既然美國可以對中國進行先手核打擊,那么也必然可能會對俄羅斯這么做。那么俄羅斯就必須先下手為強。趁着美國攻擊中國的時候,先手對美國進行核打擊。
美國當然也會估計到這一點,所以在美國角度,當決定對中國進行核打擊的同時,也必須同時發動對俄羅斯的核打擊。
所以,現實情況將會是:假如美國對中國進行核打擊,那么將會是全球的核大 ...
美國每發射一顆核彈都要經俄羅斯上空才能到達中國,俄羅斯肯定會第一時間用核彈攻擊美國,中國反擊美國用的是氫彈比美國核彈強百倍,核戰誰怕誰。

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2021-11-18 12:09 PM 發表

美國可以炸到中國土地幾百年唔適合人類生存,你匿喺防空洞幾百年?只要將攻擊中國嘅核武set喺地面爆炸,從而做成大量輻射塵污染地表就可以做到
美國在火星?核爆后全球都受到影響的,現美國核武器射吾射得起還是一個疑問。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-11-17 05:59 PM 發表

傻仔,中國不會像日本那樣去到太平洋和美軍決戰,反而會在第一島鏈之間決戰,因為這裡有陸地上的東方快遞,

其實包括波斯灣,都是在東方快遞的打擊範圍內。

如果美國航空武艦進不了第一島鏈,又如何控制制海和制空權啊。
咁永遠被鎖係第一島錬囉,這正是美狗想的囉

引用:
原帖由 晶晶向上 於 2021-11-17 05:55 PM 發表
如果中國同美國發生戰爭(軍事上), 係唔互射核彈嘅情況下, 理論上應該係美國會獲勝
美國嘅航空母艦會令中國失去制海同制空權
中國真係只可以靠人海戰術打?
現今點會再打登陸戰呀,入侵來托咩,唔使養D難民咩

引用:
原帖由 秋落 於 2021-11-19 03:09 PM 發表

美國每發射一顆核彈都要經俄羅斯上空才能到達中國,俄羅斯肯定會第一時間用核彈攻擊美國,中國反擊美國用的是氫彈比美國核彈強百倍,核戰誰怕誰。
正明軍盲好無知

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2021-11-18 09:26 AM 發表

中國中五千個肯定滅國,美國中一千個最多重傷,美國民防設施比中國完善
呢個真,美國8成7民房可以防核,而且仲有大量地下室

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-11-19 04:01 PM 發表

咁永遠被鎖係第一島錬囉,這正是美狗想的囉
打下台灣,就可以衝出第一島鏈,衝出第一島鏈的目的是讓美國知道如果真的打起來,中國最后可能會輸,但是美國也會重傷,所以主要目的是讓美帝不敢打劫中國的商船就可以了。

那么美帝的海軍就變成了對中國商船的護航了。特朗普要各國付款給美國,因為沒有海軍事實上為全世界的商船護航。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-11-17 06:01 PM 發表

仲有講到核戰,有以下的邏輯,

一打核戰,美國佬當然相信可以核平中國,中國也可以毀掉美國的幾個大城市,包括newyork,LA,Chicago等等,雙方互射核彈之后,中國是核平了,但是美國也是損失慘重,美國佬陰毛論一定相信北極熊會乘機發難核平美國。還有手足歐盟,法國,英國又有可能踩多腳,而為了避免這個事情發生,老美估計也會同時核平俄羅斯,甚至自己的手足,英國和法國。
到時地球都毀滅了唔適合人住,俾你贏咗有乜用?

引用:
原帖由 笑1笑 於 2021-11-19 04:53 PM 發表

呢個真,美國8成7民房可以防核,而且仲有大量地下室
因為佢哋喺上世紀五六十年代美蘇冷戰高峰期時向國民做咗好多核防護教肓工作

美國輸梗,根本就係打後勤,你睇下美國而家,根本就冇後勤,睇整個疫情個組織性及效率就知