• 瀏覽: 19,054
  • 回覆: 155
美國話有4000幾個核彈,不過已經係冷戰時期,幾十年前的事,現時有幾個可以引爆? 又有幾多支州際導彈可以發射? 真係天曉得。

而中國近幾十年來未供報核彈頭數量,不過簡單推算一下,094潛艇共有6艘,每艘可載98個核彈頭,而百多架轟6K,每架可裝7-9個核彈頭,而東風41每支裝10個核彈頭,單單天安門廣場閱兵就有十幾支東風41,已經最少有410個核彈頭, 所以保守估計中國最少有2500個核彈頭,而且仲未計其他較舊既東風導彈。

所以估計核打擊力量中國其實不下於美國。

引用:
原帖由 晶晶向上 於 2021-11-17 05:55 PM 發表
如果中國同美國發生戰爭(軍事上), 係唔互射核彈嘅情況下, 理論上應該係美國會獲勝
美國嘅航空母艦會令中國失去制海同制空權
中國真係只可以靠人海戰術打?
常規戰美國根本不可能在中國周邊戰勝中國!就是打群架也一樣!你以為中國是伊拉克,阿富汗,巴拿馬?
美國佬自己也沒有這份自信!

引用:
原帖由 晶晶向上 於 2021-11-17 05:55 PM 發表
如果中國同美國發生戰爭(軍事上), 係唔互射核彈嘅情況下, 理論上應該係美國會獲勝
中國除左核反擊,真係會輸,就算真係玩核反擊,美國還是慘勝,就係咁簡單

引用:
原帖由 robin09 於 2021-11-18 10:06 AM 發表
中國不會對美國先手核打擊,
美國也不敢,因為如果這樣做了,
俄羅斯必然驚懼:既然美國可以對中國進行先手核打擊,那么也必然可能會對俄羅斯這么做。那么俄羅斯就必須先下手為強。趁着美國攻擊中國的時候,先手對美國進行核打擊。
美國當然也會估計到這一點,所以在美國角度,當決定對中國進行核打擊的同時,也必須同時發動對俄羅斯的核打擊。
所以,現實情況將會是:假如美國對中國進行核打擊,那么將會是全球的核大 ...
最後還得是要乖乖搬出俄熊大哥

引用:
原帖由 無盡師兄 於 2021-11-18 02:49 PM 發表

咁樣嘅話所有人類都唔夠生存,完全無利益打嚟做乜?

以目前嘅中美戰略,中國在經濟、工業、科技、軍事、文化戰略都在節節領先,相反美國正在不斷萎縮。我個人完全睇唔到美國有打算贏正在旭日初昇的中國。

你哋講嘅所謂核彈5000只係一個笑話因為根本就唔唔會發射到100個個世界已經滅亡。
痴左邊條線咩野中國都在節節領先...傻左HIGH大左

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-11-18 11:46 AM 發表

中國有14億人口, 山多地大 ,中國仲有幾十年前就起緊既"地下長城"
你美國主人死曬,中國起碼仲有10億人口

你美國佬,無中國貨都快要死啦,仲想打核戰
米傻啦,賤民最少死10億,地堡有限資源只限金字塔頂層人仕使用

以目前嘅中美戰略,中國在經濟、工業、科技、軍事、文化戰略都在節節領先,呢一個係無得否認嘅講法嚟。

經濟:今年中國人已經超越美國。

工業:中國有完整的軍工生產工業鏈,而美國己經沒有。

科技:目前為止美國乃在佔先,但係在某些領域己被中國人超越,例如5G及人工智能,超音速武器,etc。

軍事:美國停滯不前,單講戰機發展,F22已經係2005年服役,之後的F35甚至連F22都不如,中國的殲31己經開始用3D打印製造機翼與機身中部了,實現半自動生產線。

文化:淨係講1月6日特朗普試圖推翻國會投票結果搞暴動,已經知道民主燈塔己經倒塌成為全球笑話。

我有我嘅論點同睇法,唔係你話一句痴線就當係回覆咁兒戲。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-11-18 05:08 PM 發表
美國話有4000幾個核彈,不過已經係冷戰時期,幾十年前的事,現時有幾個可以引爆? 又有幾多支州際導彈可以發射? 真係天曉得。

而中國近幾十年來未供報核彈頭數量,不過簡單推算一下,094潛艇共有6艘,每艘可載98個核彈頭,而百多架轟6K,每架可裝7-9個核彈頭,而東風41每支裝10個核彈頭,單單天安門廣場閱兵就有十幾支東風41,已經最少有410個核彈頭, 所以保守估計中國最少有2500個核 ...
2千5就未必有1500禾相信有仲有中國仲保有氫彈一粒5千萬噸有一百粒保證尾🐶永遠消失

引用:
中國射幾枝東風已經收老尾皮!

再加幾隻核潛艇,老尾航母入到東風2-3千公里射程範圍?

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-11-18 06:11 PM 發表

最後還得是要乖乖搬出俄熊大哥
笑話,
中國完全不在乎俄羅斯,是美國害怕俄羅斯。
美國有種的,完全可以同時對中俄進行先手核打擊。
但是,美國沒種。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-11-17 06:01 PM 發表

仲有講到核戰,有以下的邏輯,

一打核戰,美國佬當然相信可以核平中國,中國也可以毀掉美國的幾個大城市,包括newyork,LA,Chicago等等,雙方互射核彈之后,中國是核平了,但是美國也是損失慘重,美國佬陰毛論一定相信北極熊會乘機發難核平美國。還有手足歐盟,法國,英國又有可能踩多腳,而為了避免這個事情發生,老美估計也會同時核平俄羅斯,甚至自己的手足,英國和法國。
樓主核彈全世界俄羅斯係最多,點核平俄羅斯?中美兩個打只有俄羅斯勝!

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2021-11-19 08:24 AM 發表

我都覺得喺,中美大戰無論邊個勝,俄羅斯就開始踏平全球
所以中國好聰明,只保證可以有報復的手段,可以令對方重傷,而不需要好像美俄那樣的有數千枚核彈。

中國文明默默耕耘,發展經濟,不會像十字狗那樣的海盜思維,日日想打劫。

韓戦中共軍備咁差都打和,宜家點會 lose ⋯⋯用下腦

基本上中國不會侵略美國,中美戰事只會在南海、台灣和釣魚台幾個地方,在這些地方可動員的兵力,包括火箭軍,中國可完全壓到美國。