• 瀏覽: 24,448
  • 回覆: 50
引用:
原帖由 INVOY 於 2021-11-17 01:22 PM 發表
美國參謀長聯席會議副主席海騰(John Hyten)周二(16日)接受哥倫比亞電視台訪問,首次披露中國在今年7月27日試射了一枚遠程高超音速導彈,導彈圍繞地球飛行一周後擊中在中國境內的目標。

美軍一直沒有交代中國今夏試射高超音速導彈的詳情,海騰稱解放軍當時發射了一枚遠程導彈,飛遍世界各地,投放了一個高超音速滑翔飛行器,一路滑翔回中國,擊中中國境內的目標,相信是一款首先使用核武的武器。

...
嘩,呢啲無得防,日笨澳臭梗係想嚟萊灣做架輛。試炸,答我係咪 !

我成日有個問題, 高超音速導彈所產生的"黑障"… 可以點接收到外來的操控例如GPS?如重返大氣層時?

引用:
原帖由 花子果 於 2021-11-17 04:44 PM 發表
我成日有個問題, 高超音速導彈所產生的"黑障"… 可以點接收到外來的操控例如GPS?如重返大氣層時?
問得好,美國佬都做唔到,所以還怕。

引用:
原帖由 花子果 於 2021-11-17 04:44 PM 發表
全自動,一但啟動使命必達。
EX. 月球背面精準降落。

你有太空軍,我有火箭軍。
中國有千多年火箭研發歷史,完全有知識產權。

引用:
曾經無人相信人類可以飛上天...
至如你呢個問題,解答到嘅人就唔會現係香討😅

環繞地球一週?射程比當年赫魯曉夫吹噓的「地球導彈」遠了近一倍

難怪之前老美話怕導彈從南方攻擊美國,原來導彈可以環繞地球

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-11-17 02:05 PM 發表

嘩,呢啲無得防,日笨澳臭梗係想嚟萊灣做架輛。試炸,答我係咪 !
咁近,可能用唔到佢喎。

引用:
好明顯中國已經解決左呢個問題,
因為老尾已講左中國已測試左打移動中物體既高超音速導彈,
至少呢個已經唔係一個理論,
而係一個能實踐的技術,

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-11-18 10:59 AM 發表
環繞地球一週?射程比當年赫魯曉夫吹噓的「地球導彈」遠了近一倍

難怪之前老美話怕導彈從南方攻擊美國,原來導彈可以環繞地球
其實就係運載火箭+衛星+再入+高超音速技術,
中國只不過是將衛星轉變成彈頭,
中美俄理論上都有此能力,
只不過中國做左出來測試了.

引用:
黑障早被中國被解,是中國獨鬥絕技。

引用:
原帖由 INVOY 於 2021-11-17 01:22 PM 發表
美國參謀長聯席會議副主席海騰(John Hyten)周二(16日)接受哥倫比亞電視台訪問,首次披露中國在今年7月27日試射了一枚遠程高超音速導彈,導彈圍繞地球飛行一周後擊中在中國境內的目標。

美軍一直沒有交代中國今夏試射高超音速導彈的詳情,海騰稱解放軍當時發射了一枚遠程導彈,飛遍世界各地,投放了一個高超音速滑翔飛行器,一路滑翔回中國,擊中中國境內的目標,是一款可攜帶核武的武器。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20211117/bkn-20211117110601430-1117_00952_001.html
軍備競賽,拖垮美國

引用:
黑障層約在 35-80公里高。
高溫產生的離子令通訊非常困難,但通訊不是沒有可能。加強訊號功率丶接收器丶頻道丶航天器形狀丶天線放在少離子槳的位置(彈尾?)等手段,可減低影響。

回顧神舟十二返囘,影頻顯示中斷少於十秒。
進入大氣層前已經預製程式,所以這短時間無實則影響。離地40km可以啟動自主搜尋微調,再加上中繼星引領,所以無問題。除了呆子,美國人不敢嘲笑。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]