• 瀏覽: 1,980
  • 回覆: 15
政務司司長李家超表示,政府正就處理假新聞問題作法律研究,強調會從平衡角度、按本港具體情況訂立措施,立法是其中一個方法,但亦有不同手段,包括管理。 李家超接受本台節目《盤點政策》訪問時說,他個人認為管理會是優先考慮,因為大家比較關注平衡點問題。他指出,有國家的做法包括如認為是虛假訊息、對社會造成破壞,...

假新聞應早立法規管,某些媒體作圖作文當新聞,另有目的地誤導市民

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1620188-20211117.htm?spTabChangeable=0

慎思守法 遠離暴行
萬般帶不走 唯有業隨身
支持立假新聞法

支持!早應咁做。

諮詢,黃媒實反對啦 😏

又會有媒體發文話防礙"新聞自由",但佢地唔會反對"作新聞自由"

又睇下 d 假道學 點樣出黎 撐 先!
新聞自由 ≠ 新聞造假
創作自由 ≠ 創作新聞
保護消息來源 = 包庇罪犯惡幸

總之呢,最後要交由法官判斷,是黑記有心做假,還是誤踩紅線至觸犯法律,而報管編輯也要承擔一定的罪責,並要供出新聞來源以追詬相應罪責!

參考美, 英法點做, 照跟實冇衰.

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-11-17 11:47 AM 發表
台灣蕭藥丸⋯被打同食狗屎💩條片拍好未 
反向王老蕭話佢自己無食狗屎喎,咁你話佢有無食呢?!
黃C邏輯老蕭要証明自己真係無食狗屎嘛!!
其實都好易,告東方咪得囉,點解依家條LINK都仲係度嘅
比人話食狗屎喎,無食嘅就出封律師信比東方要求下架,最基本都要頭版道歉啦吓!!

https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20211109-1109_00176_402/政情:遭台灣黑幫毒打--股壇「明燈」蕭若元--被質食狗屎

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-11-17 11:57 AM 發表
又會有媒體發文話防礙"新聞自由",但佢地唔會反對"作新聞自由"
朕即是法的年代。反對聲音可不理

取締記協,收返記者證的簽發權,已經可以杜絕大部分假新聞

立法不是最重要

執法先有阻嚇作用

拉幾個黑記祭旗先啦

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-11-17 12:38 PM 發表
立法不是最重要

執法先有阻嚇作用

拉幾個黑記祭旗先啦
未立法點執法?

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-11-17 12:15 PM 發表
又睇下 d 假道學 點樣出黎 撐 先!
新聞自由 ≠ 新聞造假
創作自由 ≠ 創作新聞
保護消息來源 = 包庇罪犯惡幸

總之呢,最後要交由法官判斷,是黑記有心做假,還是誤踩紅線至觸犯法律,而報管編輯也要承擔一定的罪責,並要供出新聞來源以追詬相應罪責!

總括好貼切

支持盡快立假新聞法,杜絕假消息及假新聞

主題標籤 #李家超
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]