• 瀏覽: 7,185
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
中國國家主席習近平與美國總統拜登,於北京時間周二(16日)上午舉行中美元首視頻會晤。新華社報道,習近平向拜登闡述了,中方在台灣問題上的原則立場。習近平表明,中方有耐心誠意爭取和平統一,但如果「台獨」分

唔作死就唔會死。
蔡省長收唔收到?

如果太high 玩大左既,拜登都救你唔到。

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/3 ... 43sl02wvtEdnDv754Dk

台灣如果覺得中國制度唔好,咪一齊諗計搞好佢囉,根基不能動姐,但我地可以係上面建設架嘛~~~仲有好多野可以改架,咪死牛一邊頸先得架。可能某一屆話事人由你地做呢?大家係自己人既話有麥所謂?最緊要同聲同氣,槍頭對出之嘛~~~

連我一個平民都諗度,中國高官們會諗唔度?中國真係好有誠意架,麻煩搵人將呢段話轉告台灣領導~~中國同台灣都好耐無坐低飲啖茶食個包慢慢傾勒,搵次機會啦~~~

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-11-17 05:52 AM 發表
習大,我這輩子到底能唔能看見統一拉?又想留給下一代咩?
應該會係習大任內解決台灣問題,習大要做十幾廿年,如果冇作為,會成為笑柄。

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 17-11-2021 05:58 發表

應該會係習大任內解決台灣問題,習大要做十幾廿年,如果冇作為,會成為笑柄。
有志者事竟成~~~習大大一定得既~~~加埋有一眾賢臣幫助,何愁大事不成?

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2021-11-17 05:58 AM 發表

習主席呢一任就係為咗統一台灣,應該唔希望留比下一任

奸邪妖獸打亂和平統一,理應受嚴懲。

支持大佬習.

引用:
原帖由 ichthys2 於 17-11-2021 06:54 發表
奸邪妖獸打亂和平統一,理應受嚴懲。
你暗指菜.....唔好嚇親人,或者最想投誠既人係佢呢?比條生路行下可能有得傾呢~~~

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-11-17 05:52 AM 發表
習大,我這輩子到底能唔能看見統一拉?又想留給下一代咩?
最遲2045年,最早2025年,
如果以大陸時間表,大概會是2035年,但是民進黨和美國顯然不會坐等大陸以實力和平統一,必然會鋌而走險。
所以的,台海難免一戰,而且可能不會太久。

引用:
原帖由 剎華 於 2021-11-17 04:48 AM 發表
台灣如果覺得中國制度唔好,咪一齊諗計搞好佢囉,根基不能動姐,但我地可以係上面建設架嘛~~~仲有好多野可以改架,咪死牛一邊頸先得架。可能某一屆話事人由你地做呢?大家係自己人既話有麥所謂?最緊要同聲同氣,槍頭對出之嘛~~~

連我一個平民都諗度,中國高官們會諗唔度?中國真係好有誠意架,麻煩搵人將呢段話轉告台灣領導~~中國同台灣都好耐無坐低飲啖茶食個包慢慢傾勒,搵次機會啦~~~:smile_40 ...
所以馬英九年代才是台灣真正的民主民生社會!

引用:
原帖由 二叔公 於 17-11-2021 09:35 發表

所以馬英九年代才是台灣真正的民主民生社會!
嚇怕左菜菜子,肯定同中國死過啦~~~戰剩一兵一卒呀,橫又係死,豎又係死,搏一搏無頻樸?我係菜菜子都死抓住老美唔放啦~~~中國唔夠厚道了,早已分定豬肉,菜菜子無份分,今期佢話事,想和平統一難左D~~等下屆吧~~~

引用:
原帖由 剎華 於 2021-11-17 09:40 AM 發表

嚇怕左菜菜子,肯定同中國死過啦~~~戰剩一兵一卒呀,橫又係死,豎又係死,搏一搏無頻樸?我係菜菜子都死抓住老美唔放啦~~~中國唔夠厚道了,早已分定豬肉,菜菜子無份分,今期佢話事,想和平統一難左D~~等下屆吧~~~
現今時空太平盛世,啲政棍玩政治遊戲又唔識分自己是莊定閒其實好可憐!最終苦害的只有民眾!台灣今日經濟差、失業高!百業蕭條!

引用:
原帖由 二叔公 於 17-11-2021 09:56 發表

現今時空太平盛世,啲政棍玩政治遊戲又唔識分自己是莊定閒其實好可憐!最終苦害的只有民眾!台灣今日經濟差、失業高!百業蕭條!
台灣同老美買咁多軍備,錢從何來?羊毛出自羊身上啊~~~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]