• 瀏覽: 25,048
  • 回覆: 298
+5
香港連日有野豬出沒,上周更有輔警遭一頭雄性野豬追咬受傷。漁護署助理署長陳堅峰昨在電台節目表明會採取果斷行動,每月進行5次獵殺行動,此舉引起

成世人都未食過野豬肉。
勁想試喎。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時中國/701259/野豬氾濫成災內地網民提出獵捕吃用-香港可以借鑑嗎

如果真係准捕殺食用,相信香港野豬問題會好快解決。

香港豬肉價格高企, 支持捕獵野豬吃用

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-11-17 03:38 AM 發表
如果真係准捕殺食用,相信香港野豬問題會好快解決。
香港人咁鐘意食野味,一批准捕食相信香港野豬可以 真•種族滅絕。

適量獵殺應該可行~~但問題又黎勒,應該比咩平民獵殺?係咪人人有份?使唔使申請咩特殊資格?諗落有好多文書野要搞~~~政府有無時間搞D濕碎野?

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-11-17 05:06 AM 發表
香港豬肉價格高企, 支持捕獵野豬吃用
野豬肉比街市買既普通豬肉更好。
俾錢買都無咁好。

引用:
原帖由 人造人21 於 17-11-2021 05:21 發表
又食野味 想人類爆新型豬瘟?
係喎,捉度都未必食得,仲要過食環果關,真係好都林審野要搞,政府未必花時間去搞,清一色人道毀滅乾淨俐落~~~

引用:
原帖由 人造人21 於 17-11-2021 05:32 發表

內地網民無安全意識 時常危害國家安全
都係建議黎姐,人人都可提意見比政府~~~

之前經常在新聞看見野外很多非法捕獸器,我估主要目標都是野豬。很久以前在川龍見過有1隻野豬,被困引水道。被幾個行山人捕獲。即場分件了。

引用:
原帖由 楚楚可憐蟲 於 17-11-2021 05:36 發表
之前經常在新聞看見野外很多非法捕獸器,我估主要目標都是野豬。很久以前在川龍見過有1隻野豬,被困引水道。被幾個行山人捕獲。即場分件了。
這是非法捕獵吧,小朋友唔好學~~~

引用:
原帖由 楚楚可憐蟲 於 2021-11-17 05:36 AM 發表
即場分件了。好野

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-11-17 05:39 AM 發表

即場分件了。好野
應該是隨身帶刀上山。
好驚驚啊!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]