• 瀏覽: 9,608
  • 回覆: 82
中國國家主席習近平及美國總統拜登,於香港時間今日(16 日)進行視像會晤(另見報道)。習近平在會晤開始時以「老...

好明顯係債仔求見債主
我地明嘅

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/international/習拜會習近平稱拜登為老朋友-白宮拜登不這樣認為

講到好明,各自管控自己國家的事,你老尾經濟有事唔好揾我中國

有D野唔使講得咁清楚,會傷人既心~~要講對自己有益又造就人既說話,要合宜,合乎聖經既體統,老朋友呢三隻字既可以拉近雙方關係,又可以打開話題既匣子~~唔錯~~~

老傢伙的意思!

唔系"老朋友"唔通"小朋友"?

咁習近平都知拜登唔會當佢係老朋友,不過禮貌上隨便講句姐,白宮唔洗咁大反應既。

上緊電視架~~~呢句先真~~~

粗口留番收工先講啦~~~

特朗普都經常話習近平係佢最好既朋友

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-11-17 02:06 AM 發表
咁習近平都知拜登唔會當佢係老朋友,不過禮貌上隨便講句姐,白宮唔洗咁大反應既。
都係D垃圾記者提問啫。

引用:
原帖由 lovetohea 於 2021-11-17 02:17 AM 發表
特朗普都經常話習近平係佢最好既朋友
特朗普係要搵佢笨(貿易協議)先係咁叫佢朋友,習近平見特朗普次次都係黑晒面的。

拜登立場上唔可以同習近平fd,同中國friend 佢國內會被聲討😂

引用:
原帖由 莊仔 於 2021-11-17 02:30 AM 發表
拜登立場上唔可以同習近平fd,同中國friend 佢國內會被聲討😂
自身難保都要四處搞搞震

真是 OLD friend, 而且老到有些腦退化。

習總食檸檬,自討沒趣

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-11-17 07:38 AM 發表
習總食檸檬,自討沒趣
浸浸夠成日認,習主席做好朋友,習總從來冇出聲話係,唔通浸浸係 自討沒趣。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]