• 瀏覽: 3,924
  • 回覆: 10
台灣行政院長蘇貞昌稱,中國大陸有航母,但民眾卻因為缺電只能燒柴,他呼籲大陸應致力于民生問題,而不是施展武力。據聯合新聞網報道,蘇貞昌今天(16日)在立法院答詢時談到台海局勢。他說,大陸軍力確實大大成長,但大陸人民因為沒有電力,“在寒冷中挖路邊木塊生火”,因極端氣候受災受難。蘇貞昌說,無論多大、多少的飛機與航空母艦都無法解決人民的民生問題,大陸政府應該照顧好人民。蘇貞昌也稱,世界人民都希望和平,也希望維持台海、區域與世界和平,台灣清楚對大陸表示善意,“絕不會打大陸,也希望大陸不要打台灣”。蘇貞昌呼籲大陸尊重台灣2300萬人的人權及意願,不要老是講“你是屬于我的‘物’”,並表示,沒有人希望戰爭,對

真心相信光頭昌係弱智的,所以台灣綠蛙用公仔麵就可以勸降老解?

新聞來源連結:
https://www.zaobao.com.sg/realtime/china/story20211116-1214019

佢唔係弱智,佢洗緊呆灣人腦,日日出文講大陸食唔起蛋,落後
當一個大話講100次就會成真,美國都做緊同樣既野

引用:
原帖由 棧道 於 2021-11-16 05:56 PM 發表
佢唔係弱智,佢洗緊呆灣人腦,日日出文講大陸食唔起蛋,落後
當一個大話講100次就會成真,美國都做緊同樣既野
佢的確係弱智嘅,唔係弱智又點會用埋呢啲弱智嘅嘢嚟洗呆灣人腦呢。
不過,連咁弱智嘅嘢都可以攞出嚟洗呆灣人腦,可想而知呆蛙係比蘇貞昌弱智更多倍囉。
因為呢啲係相副相乘嘅,啲人聰明嘅啲政客要洗人腦就會諗啲更聰明嘅嘢出嚟,咁呆蛙就係太弱智,所以啲政客要洗佢地腦都唔駛諗啲更好嘅理由。

咁台灣呢?
又冇航母又冇電,仲會冇水,只能燒香蕉菠蘿蓮霧釋迦,同用愛發電 嗎?

引用:
原帖由 kcsam 於 2021-11-16 03:57 PM 發表
台灣行政院長蘇貞昌稱,中國大陸有航母,但民眾卻因為缺電只能燒柴,他呼籲大陸應致力于民生問題,而不是施展武力。據聯合新聞網報道,蘇貞昌今天(16日)在立法院答詢時談到台海局勢。他說,大陸軍力確實大大成長,但大陸人民因為沒有電力,“在寒冷中挖路邊木塊生火”,因極端氣候受災受難。蘇貞昌說,無論多大、多少的飛機與航空母艦都無法解決人民的民生問題,大陸政府應該照顧好人民。蘇貞昌也稱,世界人民都希望和平,也希 ...
佢眼底第六條神經廢咗,睇嘢蒙查查

依家大陸有多少民眾還要燒柴,蘇先生可以報個數出嚟聽下嗎

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-11-16 06:53 PM 發表
依家大陸有多少民眾還要燒柴,蘇先生可以報個數出嚟聽下嗎
佢地唔會講事實 ,會用一件事件放大,口徑同河童峰果d一樣,再用歷史和數據包裝成論點,呆灣人搞操控人心係有1手

乜佢台灣缺電就燒柴架咩?

呆蛙智力有限, 就自然會被佢洗腦.

講缺電, 菜腫領導下都一樣缺電喎!
幾次電廠出事停電, 台蛙都係燒柴?

用愛發電?!

台蛙是沒見識的傻挫窮,這是大陸人的共識了。

引用:
原帖由 kcsam 於 2021-11-16 03:57 PM 發表
台灣行政院長蘇貞昌稱,中國大陸有航母,但民眾卻因為缺電只能燒柴,他呼籲大陸應致力于民生問題,而不是施展武力。據聯合新聞網報道,蘇貞昌今天(16日)在立法院答詢時談到台海局勢。他說,大陸軍力確實大大成長,但大陸人民因為沒有電力,“在寒冷中挖路邊木塊生火”,因極端氣候受災受難。蘇貞昌說,無論多大、多少的飛機與航空母艦都無法解決人民的民生問題,大陸政府應該照顧好人民。蘇貞昌也稱,世界人民都希望和平,也希 ...
讀過小學都可以當「中華民國」領導人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]