• 瀏覽: 2,643
  • 回覆: 39

國家主席習近平在明天日出版的《求是》雜誌發表文章,強調在堅持以馬克思主義為指導這根本問題上,必須堅定不移,任何時候任何情況下都不能動搖。

文章指出,一百年來,中國共產黨堅持把馬克思主義基本原理同中國具體實際相結合,理論的生命力在於不斷創新,推動馬克思主義不斷發展是中國共產黨人的神聖職責,要堅持把馬克思主義基本原理同中國具體實際相結合、同中華優秀傳統文化相結合,用馬克思主義觀察時代、把握時代、引領時代,繼續發展當代中國馬克思主義、21世紀馬克思主義。

感覺習主席講d野同群衆好大距離,大家只係想安居樂業買樓娶老婆生仔

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1619887-20211115.htm?spTabChangeable=0

都甚麼年代?

香港行資本主義,有幾多人可以安居樂業買樓娶老婆生仔?得嘅好多都做到隻死狗樣,仲要隨時過唔到世。只有社會主義共富實現下先有幾會人人有尊嚴噉如願。

中式馬克思主義已經响老鄧之下作調整!

釋放人民生產力,然後共同富裕!

引用:
原帖由 peter925 於 2021-11-15 10:57 PM 發表
香港行資本主義,有幾多人可以安居樂業買樓娶老婆生仔?得嘅好多都做到隻死狗樣,仲要隨時過唔到世。只有社會主義共富實現下先有幾會人人有尊嚴噉如願。
同意

他們香港也要立馬推行黨領導思想的教育,否則會跟不上我們十四億人的步伐

有美國呢個前車之「鑒」,民主自由得啖笑,堂堂大國,竟然落在中國之後才講話去為國民發展基建,仲要政治黨派拖拖拉拉一整年先至話可以批準撥款,真係幾很鑒戒呢!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-11-15 08:35 PM 發表
都甚麼年代?
進入無知年代

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-11-15 11:04 PM 發表

同意

他們香港也要立馬推行黨領導思想的教育,否則會跟不上我們十四億人的步伐
香港人好多都識,思想教育嗰班唔識嘅曱甴就嘥氣啦,香港人識得愛國配合中央對香港嘅角色利用,好好做好自己本份,心有不甘的只是未能盡數清除賣國賊以至民生未能做得好,正如住屋問題等等。

不是1%富豪控制99%,
沒有通街帳幕城,
中國有無食物銀行人民要大排長龍?

真理: 共同努力 各取所需 人人均富 天下大同

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-11-16 05:53 AM 發表

你喜歡其實可以直接移居大陸
享受中國特色共產主義
你唔喜歡可以走去西方民主自由國家

為什麼不走既?

英美澳不是已經開左門比曱甴嗎?

我覺得中國最隱憂係習近平都會老,中央集權好睇領導人夠唔夠實力同野心,未來接班人都要對內有威望對外有民望

不管你喜不喜歡習近平新時代已經來臨,東升西降中國特色社會主義完勝西畜死白皮豬偽民煮。亞洲興起西方害蟲等死,美肺正在加速西方之㓕亡。祖國永遠得勝,歷史永遠頌讃中國共產黨!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]